Jóga és akarat – Jógával a kitartás és fókuszáltság erősítéséért – 1. rész

A jóga haladóbb szintű elsajátításának – és az életünk különböző területeiben történő fejlődésünknek is  –  egyik legfontosabb eleme a fókuszáltság és a kitartás képességének fejlesztése, amely megfelelő elszántság és akarat nélkül nem érhető el. Ez utóbbi tulajdonság azonban kétélű „fegyver” is lehet.

Bizonyos élethelyzetekben hasznos és szükséges, a körülmények változásával azonban akár akadállyá is válhat. Különösen a szellemi fejlődésnek abban a szakaszában, amikor a Szív kinyílásának és az érzelmek áradásának tapasztalatát kell átélni.

A kezdő jógázók esetében az akarat nagyon fontos és szinte elengedhetetlen, hiszen ennek segítségével fejlődnek a leggyorsabban. Ez adja meg számukra újra és újra azt az impulzust, hogy igenis ne hallgassanak arra a belső hangra, mely azt sugallja, hogy térjenek vissza a kényelmes és megszokott kereteikhez, s ne feszegessék a határaikat. Ez minden kezdő jógázónál másként zajlik, de általában testi, lelki és szellemi szinten egyaránt meg szokott jelenni.  Számukra tehát az akarat nemcsak hasznos, hanem a sikerélmény forrása is. Ebben lehet a leggyorsabban fejlődni. Akár néhány hét alatt meg lehet tapasztalni, hogy igenis képesek vagyunk megvalósítani a kitűzött célt – jelen esetben a rendszeres jóga gyakorlást. A legszebb ebben a folyamatban, hogy a jógában kikristályosodott fókuszáltság és kitartás az élet más területein is érezteti a hatását!

Érdekes módon ugyanakkor éppen a haladó jógázók problémáinak oka, vagy vágyaik megteremtésének az akadálya rejtőzhet a túl erős akaratban. Mint az láttuk, az akaraterő természetes és hasznos jelenség, de csak akkor, ha nem veszi át az irányítást teljes mértékben a teljes lényed felett. Természetesen el lehet érni vele hatalmas eredményeket, de ennek mindig óriási ára van, ha minden élethelyzetben ezzel az „eszközzel” akarunk élni Igen, az akarat is mindössze egy eszköz, amely némely esetben használható, máskor viszont nem. Például a balta alkalmas szerszám arra, hogy nagy fahasábokat aprítsanak vele. Ha azonban gyönyörű kis fa szobrocskákat szeretnél készíteni, más eszközökre is szükséged lesz. A szobor elkészítésének egy szakaszában tehát hasznos a balta, azonban ahogy finomodik a megmunkálás, egy speciálisabb, finomabb vágóeszköz sokkal használhatóbb. A jóga az önismeret tudománya, s annak folyamatában az akarat már nem a legalkalmasabb lelkünk finomabb rezdülésének felismerése és tudatos változtatására.

A Kvantum jóga gyakorlása során is a vonzás törvényének és a tudatos teremtés alapjainak elsajátítását egyfajta szellemi gyakorlatként használjuk. S ott is központi szerepe van az akarat kérdésének. Vágyaink megvalósulásának folyamatában is lényeges, de nem az egyetlen eszköz az akarat. Ha túl domináns, akkor a végkifejlet, vagy nem valósul meg, vagy nem a kívánt eredményt hozza. Ráadásul a megvalósulás folyamata sem olyan örömteli, mint az természetes módon lehetne. Ennek oka, hogy ilyen esetben nem tud megszületni az egyensúly az agy (fej) és a szív között. Ugyanis a teremtés folyamatában meghatározó, hogy milyen energiaminőséggel éred el az eredményt. Ezt pedig mindig a gondolatok, érzések és tettek közötti egyensúly határozza meg. Ha az akarat – amit a gondolatok által a fej irányít – túlságosan meghatározó akkor féloldalas lesz a folyamat.

Ahhoz, hogy harmóniában legyél képes megvalósítani céljaidat, át kell élned a Békét, és az Elégedettséget. Ha csak az elégedetlenségből indulnak cselekedeteid, akkor az végig meghatározza a cselekedeteid frekvenciáját. Az egyensúly csak a szíved segítségével születhet meg benned, és tetteidben. Ha minden cselekedetedet az agyad irányítja, akkor az érzelmek előbb utóbb háttérbe kerülnek, amely túl sok elfojtást eredményez. Esetleg akár a békéről és nyugalomról szőtt elképzeléseidet is megpróbálja az elméd megvalósítani, de az csak egy elképzelés, s nem azok átélése.

Ehelyett inkább éld meg a szívedben, majd a teljes lényedben azt a harmóniát és ellazultságot, amely csak a Jelen pillanatán keresztül jelenhet meg benned. Ez természetesen egy hosszú, belső átalakulási folyamat eredményeképpen jön létre, melyben nagyon sok villanásszerű felismerés, és különböző intenzitású szakasz váltakozik. A jóga – különösen a Kvantum jóga – abban segít Neked, hogy összekösd a kellemeset a hasznossal. Teremtsd meg a számodra pillanatnyilag ideális élethelyzetet, és tanuld meg bevonzani életedbe mindazon jelenségeket és tapasztalatokat, melyekre ehhez szükséged van. Ne téveszd szem elől viszont a valódi célt, hiszen mindez csupán a díszlet ahhoz, hogy felismerd kis is vagy valójában.

Következő cikkünkben azt nézzük meg mit is lehet tenni a gyakorlatban, hogy az akarat a neki megfelelő szakaszban legyen meghatározó, valamint miképp s mikor érdemes elengedni a „gyeplőt”.

 

Szerző: GYURÓ ÉVA, a BARAKA Jóga Iskola vezetője, vezető Jógaoktató