Ezért érdemes meditálnod minden egyes nap

Ez az egyik legszebb ajándék, amivel megajándékozhatod magad, és átölelheted a lelked.

Nem kell hozzá divatos edzőruha, nem kellenek eszközök, elég egy puha szőnyeg és a csend, ami körbevesz. És ami a legfontosabb: te. Rendszeres meditálással elérheted a belső békéd, naponta mély lélegzetvételekkel üdvözölheted a megadatott pillanatot. Lehetőséget adsz magadnak arra, hogy végérvényesen elköszönj a félelmeidtől és helyette átadhatod a helyet az örömnek. Már napi 5 perc meditációval csökkentheted a stresszt, még az olyan rejtett feszültséget is, amiről azelőtt nem is tudtál.

De lássuk, pontosan milyen előnyei is vannak a mindennapos meditációnak:

1. Csökkentheted a stresszt az életedben

A túl sok feszültség árthat az egészségednek, ezért jobb, ha megszabadulsz tőle. Vonulj félre, csukd be a szemed, lélegezz mélyeket és fókuszálj csak magadra. Ezzel máris kezeled a stresszes szituációkat.

2. Sokkal tudatosabbá válhatsz és jobban tudsz majd koncentrálni
Teljesen mindegy, hogy irodai vagy fizikai munkát végzel, a nap végére sokszor érezheted azt, hogy megteltél gondolatokkal: legyen szó pozitív, és sokszor negatív elmélkedésekről. Az esti néhány perces meditáció segíthet rendezni ezeket, és lehetőséget teremt arra, hogy kizárólag a jelenre koncentrálj. Tartsd meg azokat a gondolatokat, amelyeknek valóságalapja van, és engedd el azokat, amelyek csak a képzeleted szüleményei és eddig hátráltattak téged!

3. Segít a döntéshozásban
Kiegyensúlyozottabb állapotban a számodra legelőnyösebb döntéseket hozod meg. Amikor a meditáció segítségével elmerülsz az elmédben, rájöhetsz arra, hogy mi az, ami téged igazán boldoggá és elégedetté tesz.

4. Érzelmek kontroll alatt
Bizonyos helyzetekben – például amikor valaki felbosszant, vagy megbánt – nem tudsz uralkodni az érzelmeiden? Ne aggódj, ez nem csak veled fordul elő, nagyon sokan küzdenek azzal, hogy kordában tartsák a túláradó érzelmeiket, például egy vita során. A meditáció lehetőséget ad arra, hogy ezen is változtass. Minél többet meditálsz, annál inkább képes leszel egy ilyen helyzetben is tiszta fejjel gondolkodni és megtartani a belső harmóniát.

5. A lelassulásban is segít
Ki ne szeretne ebben a felgyorsult világban, ahol mindenki rohan valahová, vagy épp próbálja magát utolérni egy kicsit lelassulni? A meditáció lehetőséget teremt a hála gyakorlására. Azzal, hogy egy kicsit lassítasz a tempón, sokkal eltökéltebben és tisztábban látod majd a jövődet.

6. Eléred a belső harmóniát
Ne légy mérges magadra, ha az első alkalmak során nem tudsz 1-2 percnél hosszabb ideig elcsendesedni és kizárni a külvilágot. A meditálás egy eszköz, ugyanakkor nincsenek hozzá konkrét szabályok, de óriási lehetőséget rejt magában, mert megadja a módját annak, hogy egyre többször megtapasztald a belső harmóniát, és a cselekedeteidet onnan indítsd.

7. Egészségesebb leszel
A meditáció elsajátításával megajándékozod magad egy olyan képességgel, ami segít abban, hogy felnyisd a szemed a saját életeddel kapcsolatban. Természetes fájdalomcsillapító, elősegíti a pihentetőbb alvást, erősíti az immunrendszert és érzelmileg is egészségesebbé tesz. Észreveheted azt a sok pozitív dolgot, ami az utad során szembejön veled. Jobban fogod értékelni a földi létet és jobban kapcsolódhatsz a világhoz, amelyben élsz.

8. Megtapasztalhatod a szabadság érzését
Tudod, mi a legnagyszerűbb az egészben? Bármikor dönthetsz úgy a négy fal között, hogy meditálj. Elő azzal a szőnyeggel!

BARAKA Jóga Iskola

fotó: unsplash

HATHA ONLINE JÓGAÓRÁINKRÓL BŐVEBB INFORMÁCIÓ ITT OLVASHATÓ (link)