Őrült tempó? – Jóga és az élet ritmusa

A különböző korok és civilizációk sokféle világképet hoztak létre a maguk sajátos értékrendjével együtt, amely mindig meghatározta a benne élő emberek életének értékrendjét, céljait, és persze az életritmusát is.

Nagyon hasznos, ha megnézzük saját életünkben vajon a természetes ütemünkben haladunk céljaink felé, vagy inkább „rohanunk” a vágyott beteljesülés irányába. S tegyük fel a kérdést, melyik a kellemesebb, és hatékonyabb? Megéri –e kicsit hamarabb elérni valamit, még azon az áron is, ha át van itatva türelmetlenséggel a hozzá vezető út? Vajon nem éppen az a jóga egyre növekvő népszerűségének a titka, hogy egy sokkal élhetőbb életritmusra mutat rá, melyet a szívünkben természetesebbnek érzünk. A valódi választ csak a gyakorlat adhatja meg…
A világhírű pszichológus C. G. Jung leírta az emlékirataiban, hogy bármikor a természeti népek kultúráiban élőkkel beszélgetett – legyen az Afrikában, vagy Észak – Amerikában – azok mindig furcsán néztek az Európából érkezett emberre. Ennek elsősorban a folytonos feszültség és keresés, valamint a lazításra,  elengedettségre való képtelenség volt az oka. „Mintha mindig éhesek lennének és hiányolnának valamit. Vajon mi után sóvároghatnak?” – tanakodtak sokat csendes estéiken.
A jóga is egy olyan közegben született, mely közel állt a természethez, s annak tökéletes rendjére, és változásának ciklikus ismétlődéseire volt hangolódva. Ezért érzi sok ember önmaga számára nagyon nyugtatónak a jóga gyakorlását. Ugyanis az sokszor rávilágít a külsőségek csalóka voltára. Arra a helyzetre, amikor a jelenlegi civilizáció őrült értékrendje határozza meg a Te saját értékeidet.

A jóga tudománya arra bíztat, hogy vedd észre mennyi felesleges és haszontalan erőfeszítést követel a média által közvetített manipulatív, és álszent értékrendnek való megfelelés. Ha tudatosan képes vagy megfigyelni a gondolataidat, érzelmeidet, és vágyaidat, akár csak néhány napra, megdöbbentő felfedezéseket tehetsz. Felismered, hogy az erőd nagy része olyan dolgok megteremtésére és olyan rád erőszakolt szerepek eljátszására folyik el, melyekhez valójában nem sok közöd van. Csak megtanultad vagy rád rakódott valamikor, és a szereped azért tűnik annyira fontosnak, mert ezzel igazodsz a világhoz. Ha azonban észreveszed, hogy ez az öntudatlan igazodás csak egy mentális szokás, akkor már lehetőséged lesz a hatása alól kilépni. Elvethető, és ezzel óriási energiákat szabadíthatsz fel önmagadban, melyekkel egy új minőségű életet teremthetsz. Olyat, amilyet szeretnél.

Az a nehézség ebben a helyzetben, hogy az öntudatlan igazodás akarattal nem igazán feloldható, vagy megoldható. Mivel az elme eszköze, melynek alapja a polaritás törvénye, vagy elfogad, vagy megtagad valamit, ami ebben a helyzetben nem megoldás. A megoldás a tudatos „nem cselekvés”, és a saját életritmus egyensúlytalanságának a tudatosítása.
Ez nem könnyű feladat, pedig ez az első lépés a gondolati „tested” teljesebb megértése, a jógában oly nagyra becsült megkülönböztetés képességének kifejlesztése és átélése felé. Nem mindig könnyű út ez, mert eleinte magányossá tesz. Hiszen észreveszed a világ által elérendő célok idegenségét, sőt, némely esetben értelmetlenségét. Ezt nehéz megosztani másokkal, ami a magány érzését is felszínre hozhatja. Ha azonban a magányt képes vagy „egyedül – létté” transzformálni, akkor rájössz az mennyi örömet és kreatív pillanatot szülhet az értékrended, életritmusod, és annak függvényében a céljaid transzformálása.

Ez természetesen csak a saját ütemében jöhet létre, nem pedig az akaratod által irányítva. S ha megvalósult, akkor fogod megérteni, hogy minden eddigi problémádat, feszültségedet az a személyiség generálta, akit önmagadnak hittél. Illetve az a maszk, amely már szinte ráégett nem csupán az arcodra, hanem az egész lelkedre. A jóga gyakorlása közben ráébredsz: „Itt az ideje, hogy megszabadulj tőle, s megmutasd a világnak valódi arcodat, mert csak az önmagaddal szembeni őszinteség vihet el célodig.”.
A helyzet viszonylag könnyen orvosolható a jóga kitartó gyakorlásával és néhány egyszerű gyakorlattal. Az egyik legfontosabb, hogy engedd meg másoknak, hogy segítsék utadat. Ez dupla haszonnal jár, hiszen segítséget kapsz általa az élettől, s ráadásul rájössz mennyire fantasztikus megnyitni a szívedet. Hiszen mindig ez történik, amikor elfogadod a feléd nyújtott kezet. A céljaid elérésének a kulcsa és mértéke: mennyire vagy képes új külsőségek átélésére.
Om, Shanti.

 

Szerző: GYURÓ ÉVA, a BARAKA Jóga Iskola vezetője, vezető Jógaoktató