Egyensúlyunk kilengései – Te is átélted már? (1. rész)

Van egy érdekes szakasz a szellemi fejlődésben, ami lassíthatja a természetes változás ritmusát, és sok nehézséget okozhat a hétköznapokban.

Ilyenkor egyik nap tökéletes harmónia és egyensúly, a másik nap pedig káosz és teljes egyensúlytalanság jelenik meg az életben. Ezek váltják egymást hatalmas intenzitással és általában rövid időn belül. Egyik pillanatban zűrzavar és bizonytalanság, a másik pillanatban egy mindent átható rend, és egy végtelen bizonyosság érzése jelenik meg az emberben. Pedig gyakran a „külső” körülmények mit sem változnak.

Átélted már az állapotot? Nem érted hogyan borulhat fel ennyire könnyen a belső harmóniád? A válasz egyszerűbb, mint gondolnád…

 Az érzelmek és gondolatok ingája

 Érdemes megfigyelnünk egy nagyon általános csapdát, mely a legtöbb ember életét befolyásolja. Nevezetesen azt a feltételezést és téves következtetést, hogy a külső körülményeknek mindenképpen rendezetteknek kell lenni ahhoz, belsőleg is egyensúlyban legyünk. Hiszen amikor kellemes dolgok vesznek körül bennünket az életünkben, akkor könnyen vagyunk pozitívak, jó hangulatúak, elégedettek. Tele vagyunk bizakodással és reménnyel. Ilyenkor mondjuk, hogy harmónia van bennünk.

Ha azonban azt hisszük, hogy ez az állapot külső körülményeknek köszönhető, akkor kötődés és ragaszkodás alakul ki azzal kapcsolatban. Így amikor megváltoznak életünk színdarabjának díszletei, eltűnik az oly becses egyensúly. Ilyenkor megjelenik az aggódás, és megindul az erőfeszítés az előző állapot helyreállításáért.

Érdemes elgondolkozni belső életünk folyamatain, és annak a külső körülményekhez való viszonyán. Melyik az ok, és melyik az okozat? Azért vagyok harmóniában, mert rendezett és kiegyensúlyozott az életem (egészség, párkapcsolat, család, szociális helyzet, stb.), vagy azért harmonikusak az életkörülményeim, mert van bennem egy belső egyensúly? Vagy éppen a fentiek hiánya a jellemző?

Tudatosítsuk, hogy ha boldogságunk azon múlik, hogy kizárólag kellemes élethelyzetekben lássuk magunkat, akkor az, végtelen versenyfutást indít el, melyben megpróbáljuk teljesen ellenőrzésünk alá vonni a külső körülményeket. Ez viszont egyrészt nem lehetséges, mert az élet állandó változásban és mozgásban van, másrészt állandó feszültséget eredményez, melyben nem jut idő pihenésre, ellazulásra és feltöltődésre.

Ha mindig kontrollálni akarjuk külső vagy belső világunk eseményeit és történéseit, akkor az erőfeszítést tesszük dominánssá az életünkben. S így még ha meg is jelenik a vágyott egyensúly bennünk, a háttérben rejtetten, a tudatküszöb alatt megbújik a félelem attól, hogy elveszítjük azt. Hasznosabb, ha bármilyen változást egy tágabb harmónia belső „kilengésének” tekintünk. Ekkor a félelem minimálisra csökken. S ebben áll a tudatos teremtés lényege.

Hagyjunk fel azokra a frekvenciákra való öntudatlan ráhangolódással, melyek akadályozzák az egyensúly kiteljesedését. Ezek pedig az aggódás, a kontrollra való igény, a félelem, s az ezekből származó gondolati következtetések, koncepciók és meggyőződések.

Tűnődj el néha azon, mi lehet az oka, hogy olyan könnyen képes vagy önmagad elszigetelni a béke, elégedettség és szeretet állapottól. Hiszen ezer és ezer bölcs mutatott már rá, hogy ez a Természet adta állapotod, és mélyen belül már te magad is tudod ezt. Légy éber belső folyamataidra, s fel fog villanni a válasz.

Az érzékelésed minden pillanatát különböző gondolati és érzelmi jelenségek kísérik, közvetítik Ezek nagyon különböző sávban létező energiákat jelenthetnek, melyekben ott létezik az egyensúly és annak ellentéte egyaránt. Az érzelmi rezgéseid minősége határozza meg az életed minőségét, melynek egy jele a harmónia és az egyensúly megléte. Vagy éppen annak hiánya. Ennek tudatában lenni sokkal fontosabb, mint a fizikai világ formai megnyilvánulásaival foglalkozni és annak kontrollálására és irányítására szentelni minden figyelmedet.

A cikk második részében megnézzük hogyan lehetséges ezen gondolati s érzelmi rezgéseinket változtatni, és milyen formában tud a Jóga ebben segíteni.

Photo by StockSnap is licensed under CC BY-NC-SA

Szerző: GYURÓ ÉVA, a BARAKA Jóga Iskola vezetője, vezető Jógaoktató