Elfogadás és változás – lehetséges együtt?

A Női jóga óráimon gyakran szembesülünk egy érdekes ellentmondással. A jógázók jelentős része azért jön, mert változtatni szeretne önmagán.

A nőiességén, alakján, vitalitásán, egészségi állapotán. Az első feladatok egyike, amit otthonra megbeszélünk, mégis az, hogy fogadja el önmagát olyannak, amilyen, sőt, találjon valamit önmagában (önmagán), amit értékelni tud. Amire jó érzéssel pillanthat. Hogyan oldható fel a látszólagos ellentmondás a változtatás természetes igénye és az elfogadás között? Ez a kérdés óriási fontosságú a belső béke kialakítása és a hatékony cselekedetek szempontjából egyaránt.

Az ellentmondás csak a szavak téves értelmezéséből származik, ezért feloldása is sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk. Első lépésben egy jelentésbeli félreértést kell tisztáznunk. Mindössze annyit kell felismerni, hogy az elfogadás nem azonos a cselekvés feladásával, s nem tesz passzívvá, mint azt sokan feltételezik. Az egy belső minőségre vonatkozik, amikor nincs konfliktus és negatív érzés bennem az adott helyzetre vagy a testi állapotomra vonatkozólag. Elfogadom azt olyannak, amilyen. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne tehetnék meg minden tőlem telhetőt annak érdekében, hogy egy szebb alakot vagy egy egészségesebb testet alakítsak ki. Ez természetesen az élet bármely helyzetére vonatkozhat.

A másik tényező, ami nagyon fontos, hogy egyre inkább tudatában kell lenni a belső érzés világunk milyenségének, hatásainak és következményeinek. Ennek általában nem tulajdonítunk jelentőséget, pedig nagyon fontos az eredmény szempontjából. Ki kell fejlesztenünk magunkban azt a képességet, hogy tudatában legyünk az érzelmi állapotunknak, melyekkel a cselekedeteinket indítjuk.

A Női jóga példájánál maradva, ha egy nő csinosabb, nőiesebb, vonzóbb akar lenni ,az egy természetes igény. Ha látom, hogy felszedtem a szülés után néhány kilót, azt lehet tényszerűen nézni, vagy lehet mellétársítani egy sor negatív jelzőt és érzést. Fel kell tenni a kérdést, hogy azok mennyiben segítenek számomra a változásban? Sokkal hatékonyabb (és élvezetesebb is) lesz a változás folyamata, ha képes vagyok a belső elfogadás kialakítása után cselekedni. Igen, belátom azt, ami van. Döntöttem, hogy változtatni is fogok rajta, de nem negatív érzésekkel telítve. Nincs félelem, hogy vajon meg tudom-e tenni, vagy képes leszek-e kitartani.  Sokkal inkább kíváncsi vagyok. Mennyi időbe fog telni? Mit fedezek fel belső világomban a folyamat során?  Mit tanulok meg magamról és a világról? Milyen érzés lesz látni a párom ismerőseim arcát a végeredménynél? A kérdések száma végtelen, mindenkinek a saját értékrendszere lesz a döntő.

A változás folyamatát azzal szoktuk segíteni, hogy a Női jóga tanfolyam során mindenkinek találni kell önmagában vagy önmagán valamit, amit szeret és amit értékelni tud. Amiért képes hálát, megbecsülést és jó érzéseket átélni. Ez azért fontos, mert ennek megtalálásával és fenntartásával teljesen más minőségű energiákkal hajtja végre a jógagyakorlatokat. A tükröződés törvényének következtében ezek a kellemes és pozitív minőségek egyre jobban fognak tükröződni és manifesztálódni az életében.

Az elfogadás alapja tehát felismerni azt, hogy van-e bennem ellenállás, elégedetlenség, türelmetlenség . S be kell látni, hogy ha a kiinduló energiáim ezekből  – ellenállásból, elégedetlenségből, türelmetlenségből – táplálkoznak, akkor azok elkerülhetetlenül meg fognak jelenni a változás teljes folyamatában és az eredményben egyaránt. Ahogy a régi mondás tartja: „ Egy boldogtalan utazás nem vezethet el egy boldog célállomáshoz.” A jóga gyakorlása segít a kitartás, a fókuszáltság, és a szorgalom megerősítésében, amelyek nélkülözhetetlenek a vágyunk megvalósításához. S nőként találhatunk-e szebb és érdekesebb feladatot és célt a nőiességünk kiteljesítésénél?

Összefoglalva tehát nincs semmiféle ellentmondás az elfogadás állapota, a változtatás igénye és a hatékony cselekvés között. Mégpedig azért, mert az elfogadás egy belső állapot, melyben feloldódnak a negatív energiák, melyek „megmérgeznék” a kiinduló cselekedeteink minőségét. Tehát nem passzív és nem jelenti, hogy ne tennék meg mindent a helyzetem megváltoztatására, amire csak képes vagyok.  Egyszerűen tiszta érzésekkel indítom a cselevésemet.

Ha valaki képes elsajátítani a belső elfogadásból végzett cselekedeteket, akkor csodálatos élményben lesz része.  Sokkal nagyobb örömmel, s ráadásul sokkal hatékonyabban fogja végrehajtani azokat a tetteket, melyek szükségesek célja eléréséhez.  Szívből kívánom a belső elfogadás és a nőiesség megélésének harmonikus egyensúlyát mindenkinek, akit érint ez a téma.

Photo by DieterRobbins is licensed under CC BY-NC-SA

Photo by lograstudio is licensed under CC BY-NC-SA

Szerző: GYURÓ ÉVA, a BARAKA Jóga Iskola vezetője, vezető Jógaoktató