Nagylelkűség és az Áramlás törvénye – 2. rész

Az előző cikkben megnéztük milyen fontos a nagylelkűség és milyen lehetőségeket ad a szellemi fejlődésünkben az átélése. Arról is szó volt, hogy az egészség, a bőség, és a jólét akkor valósul meg az életünkben, amikor együtt áramlunk az Élet változásaival.

Most azt vizsgáljuk meg, miként és hogyan lehet ezt a gyakorlatba átültetni. Mit tegyünk, hogy tudatosan létrehozzuk és megtapasztaljuk az életünkben a nagylelkűséget, s ezzel miként engedjük az egészség, bőség és jólét áramlását a mindennapjainkban.

Az Univerzum mélyebb törvényeinek megértését és megtapasztalását a világhoz való viszonyaink vizsgálatával valósíthatjuk meg. Nincs ez másként az Áramlás törvényénél sem. Az emberi kapcsolataink minőségeinek tudatosítása tökéletes terepet kínál ehhez.

Az életben a harmónia kulcsa az áramlás megélése, amit az adáshoz és az elfogadáshoz való viszonyunk tudatosításán keresztül valósíthatunk meg. Valamit kapni és elfogadni ugyannak az éremnek a két oldala. Hiszen az elfogadással nyitunk egy kaput a másiknak, ami együtt jár a nagylelkűség, együttérzés, szeretet megjelenésével.

A Kvantum jóga egyik törvénye az univerzum lehetőségeire vonatkozik. Arra, hogy a látható és megnyilvánult világ mögött húzódik a kvantumlehetőségeket tartalmazó mező, amiben potenciálisan minden ott vibrál a megvalósulásra várva. Például egy picinyke magban a hatalmas fa, vagy akár az erdő lehetősége is ott rejtőzik. Természetesen a mag önmagában nem képes kibontakoztatni a benne rejlő erdő lehetőségét. El kell fogadnia a nap sugarainak a melegségét, a föld védelmét és gondolkodását, az eső nyújtotta táplálékot. Természeténél fogva így a kicsi magocska is ad a hatalmas Napnak és a Földnek egy lehetőséget a teremtésre.

Ez a hasonlat jusson eszedbe, amikor a világban cselekszel. Minden mosoly, gondolat és érzés nyújt a világ számára valamit. Sokszor sokkal többet, mint gondolnád. Becsüld meg a belőled áramló Figyelmet és vedd észre mennyire értékes. Engedj utat neki, és ne akadályozd természetes áramlását.

Az áramlás törvényéhez való viszonyod legegyszerűbben és leghatékonyabban az adáshoz és az elfogadáshoz való viszonyodban mutatkozik meg. Vedd észre képes vagy –e önzetlenül adni. Ha úgy adsz, hogy közben már a leendő haszon jár a fejedben, és azt várod, hogy mikor kapsz, akkor még mindig a fejed irányít. Indulj a szív felé, ahol már boldogságot találsz magában az energiáid áramlásban, annak irányától függetlenül. Legjobb jel, ha az adás és az elfogadás ugyanolyan örömet és boldogságot nyújt számodra. Így cselekedeted önmaga jutalmává válik. Ha csak azt várod, mikor kapod vissza, amit elindítottál, akkor az csak üzlet, nincs benne szeretet és a hatékonysága is csekély marad.

Az Áramlás törvénynek gyakorlati alkalmazása talán a legegyszerűbb. A lényeg: „Add oda másoknak azt, amit szeretnél, vagy segíts létrejönni azt az érzést másokban, amit át szeretnél élni!” Szeretet, gyengédség, odafigyelés, nagyrabecsülés, pénz, öröm, tudás, amire csak vágysz. Bármi is legyen, amit szeretnél, azt engedd áramolni elsőként felőled és belőled. Add oda a világnak. Tudatosan figyelj egód suttogására, és vedd észre, amikor azt mondja: „Nekem sincs elég, miből adjak? Hogyan adhatnék?” Ha azt érzed, hogy nincs, akkor először segíts hozzá másokat egy tanáccsal, egy ötlettel, egy információval, egy biztatással. Tehát az adást és az elfogadást ne korlátozd a fizikai síkra. Az ima az áldás küldése ugyanolyan, sőt valóságosabb alkotóerő. Adj figyelmet, áldást, együttérzést, rokonszenvet, nagyrabecsülést a környezetednek.

Ébredj rá, miképp akadályozza a „hiányba” vetett hited az áramlás törvényének kibontakozását, és okoz valós szenvedést a „nincs”. Ezt a paradox helyzetet, úgy lépheted túl, hogy felidézed a lehetőségek törvényét. A kvantummező maga a Tudat, amely tartalmazza minden igény kielégítésének lehetőségét. Legyen az szeretet, béke, bőség, tudás iránti vágy csak engedned kell, hogy az áramlás behozza az életedbe. Ehhez mindössze tudatosabbá kell válnod, és amikor itt az alkalmas Pillanat cselekedni kell.

Hozd meg a döntést a szíved teljes szándékával: „Adni fogok a világnak.” Ne akard tudni mit, csak legyen meg a szándékod részt venni az áramlásban. Akard megadni az adásban rejlő örömöt. Ezzel már kapsz is. Azt a jó érzést, amit a másoknak való adás okoz neked. Akkor most adtál vagy kaptál? Hát persze, hogy mindkettő. S ezzel megindul az áramlás törvényének alkalmazása az életedben. Ennek eredményeképpen megjelenik Benned az egyre erőteljesebb Bizalom és teljes szépségében kibontakozik a benned rejlő képességek és lehetőségek tárháza.

Ezzel felismered a valódi gazdaság titkát, hiszen a Bizalom az alapja a Béke és Bőség beáramlásának az életedbe. Felismered, hogy ezek nem a külvilágban kell, hogy megjelenjenek először, hanem Benned.
Gondolj a Kvantum jóga alapvető elvére: „A külvilág csak tükröződése lényed valódi minőségeinek.”

Kívánom Neked, hogy tanuld meg és minél többször éld meg az Áramlás lehetőségét!

 

Szerző: GYURÓ ÉVA, a BARAKA Jóga Iskola vezetője, vezető Jógaoktató