Nagylelkűség és az Áramlás Törvénye – Birtoklási vágy? – 1. rész

Még az aktív jógázók közül is kevesen tudják mennyire fontos a jógában a nagylelkűség érzése, s az abból kiinduló cselekedetek megtapasztalása. Ennek oka, hogy ez nem az órákon gyakorolt jógapózok és légző gyakorlatokhoz kapcsolódik szorosan, hanem a jóga szellemi, erkölcsi oldalához.

Érdemes jobban megvizsgálni a nagylelkűséghez való viszonyunkat, mert óriási fejlődési lehetőség van benne anyagi, szellemi és lelki szinten egyaránt. S egyáltalán nem csak a jógázóknak lehet hasznos ennek a lelkiállapotnak az átélése, mert az ahhoz kapcsolódó áramlás törvénye mindenkire és mindenre vonatkozik. Hogy miért, azt könnyű belátni…

A nagylelkűség gyakorlásával kiterjesztjük a jóga gyakorlását a jógaórákon túlra, s így  a mindennapi életünkben is „jógázunk”. A nagylelkűség megjelenése azt jelzi, hogy csökken az életünkben a félelem a megszerzett javak – pénz, elismerés, pozíció, hatalom, kapcsolatok, stb. – elvesztésétől. Más szavakkal megfogalmazva csökken a ragaszkodás az anyagi világhoz, és az általa nyújtott élvezetekhez. Ez nem jelenti azt, hogy le kellene mondanunk bármiről, és aszkétaként kellene élnünk, mindössze egyre szabaddá válunk kötődéseinktől, és nem hajszoljuk kényszeresen a birtoklás és a szerzés örömét. Ehhez szükséges az a belátás, hogy az anyagi javak önmagukban semmiféle kielégítést nem nyújtanak, mindössze a valódi boldogságnak kiegészítő kellékei. A biztonság, a boldogság, a harmónia a „nem – szerzés” állapotának a mellékterméke, ami a tudatosság személyiség túli megtapasztalásának eredménye.

A szerzés és birtoklás vágya okozza az emberi kapcsolatokban az igényt az uralkodásra, és egymás kizsákmányolására történjen az fizikai, szellemi vagy lelki szinten. Aki már tudatosan felismeri ennek káros hatásait, az nem  fog „szűkmarkúan” bánni az élet semmilyen szereplőjével, legyen szó anyagi javakról, tudásról, segítő cselekedetekről, vagy csupán egy egyszerű mosolyról. A nagylelkűség ebből a nézőpontból fokmérője annak, mennyire laza a személyiségünk, és mennyire szűntek meg a ragaszkodások bennünk. Itt ismét fel kell hívni a figyelmet arra, hogy ez nem jelenti a teljes anyagi javakról és élményekről való lemondást, hiszen az ismét csak az ego szokásos túlzása lenne. Az nevezhető bölcsnek, aki képes élvezni a világ nyújtotta örömöket bármelyik szintjén is jelenjenek meg a valóságnak, de nem ragaszkodik hozzájuk, és nem kizárólag azokban keresi életének örömforrásait.

A másik ok, ami miatt a nagylelkűség olyan fontos, hogy általa a legkönnyebb megtapasztalni a Kvantum jóga egyik alaptörvényét, ami a jólét és a bőség megvalósulásának a kulcsfontosságú eleme. Ennek a törvénynek a lényege, hogy a megnyilvánult világegyetem alapja a mozgás, s a dinamikus áramlás. Ez adja meg a kvantummezőben megjelenő információs minták végtelen változatosságát, aminek a tükröződése az anyagi világ sokszínűsége.

Az Univerzumban semmi sem statikus, minden egy élő, mozgásban lévő, pulzáló információs mező. Ezzel áll közvetlen kapcsolatban az idegrendszerén, és az elméjén keresztül az emberi lény.

Az Élet maga a végtelen változatosságú és finomságú energiamezők közötti áramlás és kölcsönhatás. Az emberi lény tekintetében ez a törvény az adás és elfogadás egyensúlyában tapasztalható meg a legkönnyebben fizikai, gondolati, érzelmi, szinten egyaránt. A dinamikus áramlás az ember és a Világegyetem között az, ami fenntartja az egyensúlyt és ez az alapja a harmonikus létezésnek.

Ezért kell megfigyelni és tudatára ébredni az adás és az elfogadás jelenségének életünkben. Az egészség, a gazdagág vagy éppen a bőség maga az áramlás törvényének az átélése és megtapasztalása. Ez természetes állapota az emberi lénynek, és ebben csak akkor jelenik meg a diszharmónia, amikor valamelyik pólus megélésében gond van. Amikor az ember megszakítja az áramlást, s annak a következményeit éli meg problémaként. Amikor visszatartja az érzelmek, gondolatok vagy anyagi javak áramlását, akkor olyan helyzeteket idézünk elő, mely alapján nem tudunk együtt haladni az Élet változásával. Amikor viszont a Test, az Elme, és a Tudat egyensúlya létrejön, a harmonikus anyag és energiaáramlás megvalósul,  s akkor csodálatos élményeket tapasztalunk meg. Ennek tükröződése az egészség, a bőség, a jólét, vagy a szeretet átélése.

Ennek a gyakorlatba való átültetését a következő cikkben vizsgáljuk meg részletesen.

 

Szerző: GYURÓ ÉVA, a BARAKA Jóga Iskola vezetője, vezető Jógaoktató