Mit jelent a tanulás a valódi Életben? – 2. Felébreszteni az Intelligenciát?

Véleményem szerint az oktatás valódi feladata, hogy felkészítse a hallgatót, hogy minél szélesebb értelemben értse meg önmaga és az élet folyamatait és összefüggésit.

Ez sokkal fontosabb, mint óriási mennyiségű információ felhalmozása révén átmenni egy vizsgán, vagy megszerezni egy képesítést. Természetesen az is szükséges, de elsődleges az „összefüggések tudományának és művészetének.”elsajátítása. Ennek irányelveiről szól a cikk.

Óriási adomány az élettől, hogy szerencsém volt részt venni egy jóga „oktatókat oktató” rendszer megtervezésében, kialakításában, és megvalósításában. Ehhez meg kellett néznünk milyenek a jelenlegi oktatói képzések és mi milyet szeretnénk. Integráltuk, ami már működött és tetszett a már meglévő képzési tematikákban, és azt, amiről úgy gondoltuk hasznos lehet a 21. századi Jógaoktatók új generációjának. Eközben raktuk le azokat az elveket, melyek általában hasznosak lehetnek a tanulás és tanítás elsajátításában legyen szó jógáról, vagy bármi más területről.

Az oktatás feladata, hogy felébressze azt a majd mindenkiben ott élő Intelligenciát, mely képes szabadon, sablonok, és dogmák nélkül felfedezni az élet összetettségét és világunk folyamatainak összekapcsolódottságát. Amit tehát valóban érdemes megtanulni a saját boldogságunk érdekében az a következő irányelvekben foglalható össze.

Az oktatás feladata tehát, hogy segítsen:

  • megérteni, hogy az együttműködés hasznosabb, mint a verseny és a versengés
  • felismerni a valódi hajtóerő a kreativitás legyen, ne pedig a félelem, vagy a becsvágy
  • egyensúlyt és harmóniát teremteni az elmélet és a gyakorlat között
  • elsajátítani hogyan és miként tanuljunk pusztán az élet belső és külső folyamatainak a megfigyeléséből
  • hogyan legyünk képesek teljes lényünkkel cselekedni, magáért a tett öröméért, s nem azért mert el akarunk érni valamit, vagy haszonra szert tenni, vagy a becsvágyunkat kielégíteni
  • miképpen találhatjuk meg az egyensúlyt a valódi és az illuzórikus között
  • miképpen lehet megtalálni azt a valamit az életben, amiben hiszünk, és aminek a megvalósulásáért szerintünk érdemes tenni. Azért, mert számunkra és környezetünk számára is hasznos, értékes és örömteli.
  • felismerni, ha a valami fontos számunkra, ami valóban megéri a fáradságot. Ez esetben képesek vagyunk túllépni a társadalmi dogmákon és előítéleteken, s teljes szívvel szabadon kiállni mellette, és nem valami ellen.

Szívből kívánom mindenkinek, ezeknek az elveknek a megtapasztalását, és kiteljesedését, tanulóként és tanítóként egyaránt.

Ezekre az elvekre épülve alakítottuk ki  Jógaoktató képzéseink elméleti, de legfőképpen gyakorlati tematikáját.

 

Szerző: GYURÓ ÉVA, a BARAKA Jóga Iskola vezetője, vezető Jógaoktató