Vágyaink megvalósulása

Sokszor felmerülhetett már bennünk, milyen nagy különbség lehet a „fejből” illetve a „szívből” születő vágyak között, s miért érdemes felismerni ezeket önmagunkban.

Fontos tudnunk, hogy hogyan és miért szükséges a vágyat létrehozni mind mentális, mind érzelmi szinten egyaránt, s miért nem elegendő csak tudni mit szeretnénk, miért fontos, hogy érezzük is.

Nagy fontossággal bír, hogy tisztázzuk valójában mire vágyunk. Úgy is lehet fogalmazni, hogy a teremtés első lépése a saját vágyunk megteremtése önmagunkban. S bár ez egyszerűnek hangzik, nem mindig egyértelmű s könnyű a megfogalmazásuk, mivel sokszor a külső tényezők, a társadalmi elvárások, szülői minták is befolyásolják vágyaink megfogalmazását. Szükséges őszintének lenni önmagunkkal, amikor ebben a szakaszban vagyunk, s megtalálni a saját, valódi vágyinkat. Ha például egy tengerentúli nyaralásra, luxusautóra vagy valamilyen materiális dologra vágyunk, akkor ne akarjuk elhitetni magunkkal, hogy a spirituális ébredést akarjuk elősegíteni.

A vágyaink – céljaink meghatározásával adunk irányt a teremtő energiáink áramlásának. A vágyak megteremtése két szinten történik, gondolati és érzelmi szinten. A mentális szinten való fókuszálás egyik ismertebb neve az imagináció, vagyis a képi elképzelése a vágynak. A vágyat ezen a szinten kétféle módon lehetséges megfogalmazni. Mindkettőnek megvan az előnye és hátránya is. Egyik esetben nagyon precízen, részletesen: például ha munka-pénz a célod: milyen munka, hol, mennyiért, mennyi idő naponta, kollegák, stb. Ez azoknak ajánlott, akik el is tudják hinni, vagy már van tapasztalatuk a vonzás törvényéről, már nincs kétségük, hogy ez működik és tisztában vannak vele, konkrétan mit is szeretnének. Másik esetben, lazábban lehet megfogalmazni, teret adni az életnek, a megvalósulás formai megjelenésében. Ez azoknak megfelelőbb, akiknek nincsenek szilárd elképzeléseik arról, hogyan és miképpen szeretnék átélni álmaikat.

Figyeljük meg, hogy ha nem kíséri örömérzés a vizualizációt, ha nem tudjuk átérezni, élvezni azt, hogy gondolatban már megvan, megvalósult, akkor lassabb lesz a megvalósulás. Ne kételkedjünk a gyakorlattal kapcsolatban, s az első sikerek megtapasztalásával majd fejlődik a felfedezés öröme, ami majd hatásosabbá teszi a folyamatot.

Második lépésként az érzelmek szerepének tisztázása következik. Hiszen az érzelmek döntik el, mennyire lesz valóságos az élmény az életünkben. Fontos, hogy ne csupán gondolati szinten tudjuk elképzelni céljainkat. Az érzelmek jelentik az „üzemanyagot a járművünkhöz”, vagyis azokat a kellemes érzéseket, amiket a vágyunkkal kapcsolatban képesek vagyunk átélni.

Amikor eldöntöttük, hogy mi az, amit szeretnénk, beszélnünk kell róla, hogy miért is szeretnénk azt, mindaddig amíg egyszer csak tényleg érezzük-átéljük. Elképzelni, szavakba önteni, hogy milyen érzés lenne azt a dolgot birtokolni, azt a tevékenységet átélni, vagy azzá válni, amivé szeretnénk. Itt a legfontosabb momentum: úgy tenni mintha már meglenne, vagy visszaemlékezni egy régebbi időszakra, amikor már megvolt. Érezzük úgy, hogy már jelen van és valóságos a vágyunk megvalósulása. Éljük át az örömöt, ami már önmagában is nagyon kellemes érzés. Jelen időben kell éreznünk, hogy már megvan a vágyott cél, ugyanis az érzelmek bírnak a legnagyobb teremtő erővel. Legyen jelen mindvégig az öröm és a hála a teremtés folyamatában. Ez elengedhetetlen. Képzeljük el, hogy már megvan és hálásak vagyunk a Létezésnek a segítségért, és természetesen önmagunknak a teremtés megindításáért. Amikor az öröm és a hála által rezgésszámunk emelkedik, emelkedik a teremtőerőnk is. A racionális ember típusnak esetleg nehezebb, mert kicsit gyerekesnek érezheti a fent leírtakat. Azonban ebben az esetben is megéri egy kicsit játszani és elengedni a „felnőttes komolyságot”.

Nagyon fontos tudatosítani: nem segít, ha görcsösen az elképzelt végkifejletre fókuszálunk és türelmetlenül várjuk a megvalósulást, hiszen akkor csak a „fejünk” van a folyamatban, de a „szívünk„ hiányzik. Ilyenkor vagy nem valósul meg, vagy túlságosan módosult, s nem elképzeléseinknek megfelelő lesz az eredmény.
Legyünk jelen a szívünkben s vágyaink megvalósulhatnak!

 

Szerző: GYURÓ ÉVA, a BARAKA Jóga Iskola vezetője, vezető Jógaoktató