Párkapcsolat: Tükör-e a másik? Milyen párkapcsolatra vágysz?

Az eleinte szépnek ígérkező párkapcsolatok miért mennek el addig, hogy a másik már kezd az idegeire menni s kifejezetten irritálóvá válik?

Mi az oka – az elején tapasztalt meghittség után – ahogyan telik az idő, amit erénynek tartottál párodban, elkezd bosszantani s a kapcsolatotokban erőteljes változás tapasztalható?

Melyek azok a szokások, viselkedések, érzelmek Benned, és melyek Benne, amelyekkel újra s újra indukáljátok ugyanazokat a játszmákat, s melyekben nem igazán érzitek jól magatokat?

Azt hiszed, hogy azért szenvedsz a partnered mellett, mert ő a hibás a dolgokért, vagyis hogy nem érzed jól magad a párkapcsolatban, s azt hiszed hogy neki kell megváltoznia. De a párod ugyanígy gondolkodik rólad.

Hogyan és milyen érzelmekkel működik benned a nő és milyen érzelmekkel s hogyan működik benned a férfi?

Igazi Önismeretre vágysz?

A párkapcsolat megtanít felismerni, hogy hogyan irányítanak a a nőhöz illetve a férfihez  fűződő érzelmeid, amelyek alakítják a kapcsolataidat. Az önfejlesztésnek – önismeretnek a legerőteljesebb módja a párkapcsolataidban megjelenő érzelmeid megismerése. Ha lemondasz a párkapcsolatról,megfosztod magad az önismeret legintenzívebb lehetősgétől? terápiájától, azaz az ellenállásaid és szokásaid, szűlői kondicionálásaidnaka megismerésétől, amelyekalapján ítélkezel. Nem könnyű, de nagyon hazsnos s építő szembesülni Önmagunkkal!

Mélyebb szinten minden pillanatban , amikor találkozol valakivel, tükörbe nézel, s ebben a tükörben láthatod meg viselkedésedet, szülőktől, a társadalomtól kapott kondicionáltságodat, szokásaidat, reakcióidat.

Az Élet játékának-művészetének egy nagyszerű eszköze a párkapcsolat

Amilyen vagy,olyat vonzol! – sokszor el sem merjük – tudjuk hinni.Vedd észre hogy a legmegfelelőbb ember a párod, aki a legalkalmasabb arra,hogy megtanuld, hogy megmutassan neked,hogy mit kell abbahagynod,min kell változtatnod.

egy-egy párkapcsolati vita során megfiyelheted, hogy a keletkező érzés ( düh, harag, keserűség)  benned a múlt szerinti érzés , nem pedig a helyzethez kapcsolódó érzés. S újra s újra ugyanazokban a helyzetekben találod magad. S nem látod – a vita hevében-, hogy ez a Te érzésed, amit partneredre vetítesz, s nem érzékeld,hogy nem ő az,  akitőlrosszul érzed magad. Azonos fájdalmak, érzelmek, minták, félelmek találkoznak, s így fel tudod fedezni a másikban a Te saját félelmeid, érzelmeid, amiket jó mélyen a tudatalattiban hordozol. Ezeket az érzéseidet, úgy tudod felfedezni, ah valaki más beindítja benned ! Persze ezt csak akkor fogod értékelni ha tudatosságot viszel a párkapcoslatodba.

Életünk félelmeiből fakadó nagy játszmák ?

A társ segít mint tükör, hogy meglásd azt , amit nem fogadsz el benne, azt valójában Te hordozod -félelem, fájdalom, szokás – és valójában ettől szeretnél a leginkább megszabadulni.

Szavakkal vagy szavak nélkül éreztetve fejezed ki  párodnak azt, amit keresel, amit hiányolsz önmagadban. Anélkül, hogy tudnál róla, a párodat kéred arra, hogy változzon, amit ugye azért teszel, hogy jól érezd magad. S mivel mindig olyannal kerülsz kapcsolatba, aki a félelmeidet, ellenállásaidat, szorongásaidat indítja be azzal ahogyan viselkedik. Azokat az érzéseket – félelmeket, szorongásokat – melyek megakadályozzák , hogy jól érezd magad az életben.

Párod valódi érzelmeket hoz a felszínre a bensődből és a külvilágodat tükrözi s  így segít , hogy amilyen belül vagy, olyan körülötted, azaz kívül mindenki s minden.

Tudatosítsd, hogy minek a hiányától szenvedsz? s tudd, hogy nem hiányzik semmi, a párodban s benned is minden itt és most megvan, hogy boldog, kiegyensúlyozott kapcsolatban éljetek. A hiány nem létezik, csak a hozzá kapcsolódó félelmedet kell felismerned.

 

Szerző: GYURÓ ÉVA, a BARAKA Jóga Iskola vezetője, vezető Jógaoktató