Mi lehet a legmagasabb szintű Szeretet?

Az évezredes tapasztalat és bölcsesség – amely megnyilvánul a jógában -, az emberi létezés nagyon sokféle jelenségére adhat új megközelítést a nyugati civilizáció emberének.

Ezek közé tartozik az Együttérzés is, mint az emberi élet egyik legfontosabb életminősége.

A számos jóga irányzat közül a Női jóga az, melyben az Együttérzés megtapasztalása kiemelten fontos és annak központi elemévé vált, ezért ezen keresztül mutatom be az Együttérzés fontosságát és hasznosságát.

Felmerülhet a kérdés, miért a Női jóga az, melyben az Együttérzés oly hangsúlyossá vált. A válasz, hogy a Női jóga a Női energiák, minőségek (mint befogadás, elfogadás, türelmesség, odaadás, gyengédség, együttérzés, gondoskodás, alkalmazkodás) minél teljesebb megélését, kiteljesedését tűzte ki célul. A Női energiák, minőségek egyik jellemző vonása pedig az Együttérzés.

Nem véletlen, hogy a természeti népeknél az istenképzet általában nőnemű és a Föld anyához fordulnak és fohászkodnak. A férfinemű isten és az Atya szó a kereszténység erősödésével kapott jelentős szerepet. A férfi minőségek (mint céltudatosság, erő, kezdeményezés, racionalitás, határozottság, túlélés) dominanciája – többek között – az oka, hogy napjainkban az Együttérzés helyett az elkülönülés és az erőfeszítés jeleit látjuk a társadalom és az élet legtöbb területén. Az előttünk álló időszak legfontosabb feladata lesz az egyensúly helyreállítása, s ebben lesz óriási szerepe a valódi Együttérzés átélésének és megtapasztalásának, ami a jógafilozófia egyik központi eleme; s ebben tud segíteni a jóga azoknak, akik nemcsak intellektuálisan, hanem tapasztalati szinten is cselekedni szeretnének.

A szív megnyitása és az Együttérzés az, melyre a Női jóga az egyik legfőbb hangsúlyt fekteti, természetesen a hagyományos egészségmegőrző szerepe mellett. Hazánkban s a nyugati kultúrkörben még vannak, akik csak úgy tekintenek a jógára, mint hasznos testgyakorlásra. Ez természetesen egy nagyon felszínes megközelítés, még ha igaz is az, hogy a modern orvostudomány is felismerte a jóga egészségmegőrző, sőt akár gyógyító hatását. Ezek meg is jelennek a Női jógában, de a lényeg mégis valami sokkal több. A szív megnyitása, az Együttérzés átélése, megtapasztalása azok az elemek, melyek messze túlmutatnak a testi szinten, sőt még az elme értelmezési tartományán is.

A jóga egy évezredes szellemi út, melynek célja az emberi létezés minőségének javítása és az isteni szeretet átélése. Ennek elérése nehezen vagy egyáltalán nem elképzelhető az Együttérzés kiteljesedése nélkül. S mivel lehet „Együtt – érezni”?

A jógafilozófia szerint nemcsak a másik emberrel, hanem minden létező teremtménnyel, hiszen a keleti tanításoknak megfelelően a jógik is azt vallották, hogy nem csupán a másik embert érted meg és tiszteled a jóga gyakorlásával, de lehatolsz a saját lényed gyökeréig. A legbenső lényedet átélve pedig képes leszel a valódi Együttérzésre másokkal, ami azt jelenti, hogy nemcsak testként és elmeként, hanem lélekként is látod-érzed a másik embert (ma már számos film is megjeleníti ezeket a jelenségeket, mint például a „Mi a csudát tudunk a világról…” vagy az „Avatár” c. filmek). S azt is tanították – tanítják a jógik, hogy nincsenek különböző lelkek, azon a szinten már minden Együtt – Egységben létezik.

A Szeretet, az Együttérzés központja a szívcsakra (energiaközpont), szanszkrit neve Anahata. Pontosan a mellkas közepén található, levegő elemű és nőies polaritású. A megnyitására, tisztítására sokféle spirituális iskola, irányzat kínál különféle technikákat.

A jógában a szívcsakra nyitó gyakorlatok növelik az Együttérzést, az együtt rezgést az Univerzummal. Jó példája a szív megnyitásának a jógapózok, ászanák közül a Halállás, a Kobraállás, a Mellkasnyújtás valamint a szufi Mellkasnyitó-Légző gyakorlat, illetve az Együttérzési meditáció. A szufi tradícióban is nagy hangsúlyt kap a szívcsakra megnyitása. Már maga a fizikai megnyilvánulása ezen gyakorlatoknak is intenzív érzet jelentkezését váltja ki a mellkasnál ill. a szívcsakránál, s néhány alkalom után meg lehet tapasztalni a jótékony hatását.

Azért különleges a jóga, mert nemcsak beszél és erkölcsi útmutatást ad az Együttérzésről, hanem kézzelfogható tapasztalathoz segíti a gyakorlót, és aki átéli ezt a rezgést, az nagy valószínűséggel már képes lesz azt átültetni a mindennapi élethelyzetekbe.

A jóga és az Együttérzés olyan, mint a virág és az illata. Az utóbbi egy természetes következménye az előbbinek, így az Együttérzés a jóga gyakorlatok és a jóga filozófia „illata”. S aki a hétköznapokban mindenkivel megosztja ezt az „illatot vagy a jóga tiszta illatát”, az nagyon sokat tesz egy más világ megszületéséért.

Összefoglalásul szívből kívánom ennek a minőségnek az átélését jógával – vagy anélkül -, hiszen ahogy Osho megfogalmazta, az Együttérzés „a legmagasabb szintű Szeretet”.

 

Szerző: GYURÓ ÉVA, a BARAKA Jóga Iskola vezetője, vezető Jógaoktató