Miért vagyok éppen Nő?

Sokszor felmerül a kérdés bennünk: „Miért vagyok éppen Nő? Mit jelent Nőnek lenni?” A mai társadalomban rengeteg téves értelmezése van a női szerepköröknek, a női minőségeknek.

Jóllehet a nők egyre nagyobb része jó érzéssel éli meg a függetlenséget, az újabb lehetőségeket, és szereti a választott hivatását, az utóbbi pár évtized civilizációs változásai hatalmas eltolódást okoztak a hagyományos női szerepekben.

Ugyanakkor a világ különböző kultúráiban bizonyos sztereotípiák élnek azzal kapcsolatban, hogy milyennek kell lennie egy nőnek. Ezek a sztereotípiák sajnálatos módon igen csak romboló hatásúak, mivel – a nőkkel szembeni egyre nagyobb és sokoldalúbb elvárások – a nőket megakadályozzák, hogy megéljék női minőségeiket, kibontakoztassák kreativitásukat, s intuíciójukra hallgassanak.
Hogyan legyen egy nő sikeres az üzleti tárgyalások közben, amikor éppen menstruációs fájdalmakkal küzd?

Amíg a nők nem tanulják meg, hogyan állítsák vissza a női és férfi minőségek egyensúlyát magukban, életükben, addig viselniük kell a mai társadalmakban drasztikusan növekvő női betegségek, – mint meddőség, mellrák, ciszta, mióma, menstruációs rendellenességek, párkapcsolati problémák, stb. –   hatásait testi, lelki s mentális szinten.

Nőként meg kell tanulnunk, hogyan őrizzük meg egyenjogúságunkat, s álljunk helyt a világban, anélkül, hogy anyai, intuitív vagy gyengéd minőségeink ne csorbuljanak. Sajnálatos módon minél sokrétűbb nyomás nehezedik egy nőre, annál inkább kezdi elhanyagolni a testi és lelki szükségleteit.

Ugyanakkor a mai női ideálok téves irányba viszik már a fiatal lányok értékrendjét, s nem tudatosítják magukban, hogy – bizonyos külső ápoltság, fittség fontos -, a nőiség mégsem attól függ, hogy tökéletes-e a testünk, hány szexpózt ismerünk, s karrierünk a csillagos egekbe tudott-e ívelni.
Hol kapják meg a mai fiatal nők a tudást, hogy a NŐ természete az intuíciójában, a mély bölcsességében s a gyengédségben, megértésben rejlik? Tudják-e, hogy hogyan „mozogjanak” a természet ciklusaival, képesek-e megfogalmazni igényeiket mint nő, hogyan legyenek kibékülve nőiségükkel?

A Női jóga fókuszában a fenti kérdésekre, helyzetekre adandó válaszok találhatók, annak érdekében, hogy nőként megtanuld az elcsendesedéssel járó finom érzékelést, a különböző női betegségek mögötti lelki blokkok, traumák okait, és megtapasztalod hogyan figyelj belső hangodra, tudatosítod, hogy az elengedés nagy terhet vesz le rólad, s megismered az élményt, hogy nem bánkódsz a múlt miatt, s nem félsz a jövőtől, hanem megadod magadnak a lehetőséget, hogy a jelenben élj, hogy megnyisd a Szíved, hogy növekedj, hogy kiteljesedj … hogy ÉLJ !
Minden emberi lényt egy finom erő, a Baraka (áldás) fűz a többiekhez, mely a Szív megnyílása útján válik megtapasztalhatóvá”

 

Szerző: GYURÓ ÉVA, a BARAKA Jóga Iskola vezetője, vezető Jógaoktató