Így éld meg a nőiességed!

Napjainkban egyre több ember ismeri fel az egészséges életmód jelentőségét, s azt, hogy mennyire fontos abban az egyéni felelősségvállalás szerepe.

A rendszeres mozgás, a stressz csökkentése, a relaxáció mind szerepet játszanak a harmonikus, egészséges élet megvalósításában. Ennek egyik legkiválóbb eszköze a jóga.

Azonban sokféle irányzat közül lehet választani, s nem mindig könnyű dönteni, melyik a nekünk megfelelő. Most induló cikksorozatunkban ebben próbálunk segíteni. Minden cikkben megvizsgálunk egy „jógaösvényt”, s azt, hogy milyen típusú embernek lehet megfelelő.

A Női jóga az egyik legfiatalabb jógatípus és kimondottan azon nők számára lett létrehozva, akiknek az életében a nőiesség örömteli megélése, női egészségük megtartása, helyreállítása fontos. Ez jelentheti azt, hogy valaki teljesen elégedett külső és belső tulajdonságaival – nőként ez igen ritka kivétel -, de tudja, hogy ennek megőrzéséért tenni is kell, s ez sarkallja a jóga gyakorlására. Továbbá vannak azok, akik változtatni szeretnének testükön, jellemükön és életminőségükön. Nekik miben és hogyan segíthet a Női jóga?

Nem könnyű felsorolni egy rövid kis cikkben azokat a területeket, melyben pozitív hatásokat hozhat a Női jóga gyakorlása, ezért csak a fontosabbakat nézzük meg. A női szervek egészségének megőrzése, adott esetben gyógyító kezelése a Női jóga egyik kiemelt célja. A jelenlegi férfiközpontú társadalmunkban sok nő hajlamos – az érvényesülés és a megfelelni vágyás miatt – a nőiességének a „kizárására”, nem megfelelő megélésére, ami számos női problémához, betegséghez is vezethet. Egyre több nő ismeri fel, hogy nemcsak a hagyományos orvosi eljárással kezelhetők ezek a problémák, hanem a szelíd gyógymódokkal is, melynek egyik tökéletes példája a jóga.
Hogy az öngyógyítás  mindenkiben élő képességét megtanuljuk használni, szükség van némi önismeretre arról, hol vannak a határaink, mennyire vagyunk rugalmasak testi vagy szellemi szinten. Ennek a folyamatnak a kibontakoztatására a jóga gyakorlása megfelelő terepet biztosít. Saját jógaoktatói „praxisomban” kaptam már visszajelzéseket menstruációs görcsök, inkontinencia megszűnésére, aranyeres probléma enyhülésére, szexuális élet minőségi javulására, és még sorolhatnám a példákat. Külön öröm volt számomra az, amikor – nem egy esetben – a jóga közvetve vagy közvetlenül hozzásegített valakit ahhoz, hogy áldott állapotba kerüljön, hiszen a gyermekvállalás a nőiség egyik legtermészetesebb kiteljesedése.

Természetesen nem elhanyagolható az alakformáló hatás sem. Teljesen téves elképzelés, hogy csak a nagyon dinamikus sportok és a koplalás jelentik a megoldást a vágyott alak elérésére.  A jógagyakorlatok sokfélesége, s különösen végrehajtásuk intenzitásának változtatása nagyon is alkalmassá teszi a női jógát arra, hogy segítsen az alakunk formásabbá és nőiesebbé alakításában. S ami még fontosabb, a női jóga gyakorlása energetikai szinten is segít a női energiák megélésében. A közhiedelemmel ellentétben férfiak nem csak a formát látják, ugyanolyan meghatározó számukra a belső kisugárzás is, ami a lágyságban, a befogadásban nyilvánul meg. Tudat alatt megérzik a női energiák minőségét, s nagyon is fontos szerepet játszik viselkedésükben. Sok férfitól halottam, amikor elismerően szóltak egy hölgyismerősük alakjáról, de hozzátették, hogy annak ellenére mégsem látják igazán nőiesnek, mert túl kemény, merev a kisugárzása. Tehát a nőiesség több szinten – testi, lelki és szellemi szinteken – kell, hogy megjelenjen bennünk.

Az ok és a hatásmechanizmus egyszerű. A hagyományos hatha jóga gyakorlatokból azok a jógapózok vannak csokorba szedve, amelyek kimondottan a női szervek energetikai áramlását harmonizálják, és ezzel  segítik elő az egészségmegőrzést, adott esetben az öngyógyító folyamatok beindulását és kiteljesedését. Továbbá olyan jógapózok vannak beillesztve a tananyagba, melyek alakformálási szempontból „fontosabb” testrészek – mell, fenék, comb – alakítását szolgálják. Természetesen nem maradnak ki a gátizmokkal kapcsolatos gyakorlatok sem, hiszen azok fontossága is jelentős.

A női jóga azoknak lehet segítség, akiknek fontos az egészséges életmód, a nőiességük „kivirágzása” testi, érzelmi és energetikai szempontból egyaránt. Hiszen a női jóga egyik legfontosabb üzenete az, hogy élvezzük és legyünk hálásak azért a csodálatos minőségért és tapasztalatért, melyet jelenlegi megtestesülésünk biztosít számunkra, és amit úgy nevezzük: Nőiesség.


Összefoglalva KINEK AJÁNLOM A NŐI JÓGÁT?

A Női jóga ajánlott:

 • görcsös, fájdalmas, rendszertelen menstruáció esetén
 • inkontinenciára
 • akiknek gyenge a gát, a medencealapi, hüvelyi  izomzata (megereszkedett szalagok/ méh, gyenge hüvely izomzat, aranyér probléma, szél és széklet visszatartási probléma)
 • női szervi problémákra (petevezeték elzáródás, mióma stb.)
 • szülés előtt állóknak, akik szeretnék felkészíteni női szerveiket a babavárásra,
 • szülés után, akiknek a terhesség alatt és szülés közben meggyengültek az alhasi, a gát izmai
 • menopauzás tünetek enyhítésére
 • női hormonális gondokra
 • szexuális élet javítására
 • pszichés vagy érzelmi problémák kezelésére (érzelmi stabilitás elősegítésére)
 • a női testtudatosság fejlesztésére
 • kötött, merev csípőjű hölgyeknek
 • nehéz fizikai munkát végzőknek
 • minden nőnek, női mivoltának teljesebb megéléséhez
 • női sportolóknak, akik rendszeresen futnak, szökdelnek vagy súlyt emelnek (pl. aerobik, futás)
 • erősen stresszes nőknek.

 

Szerző: GYURÓ ÉVA, a BARAKA Jóga Iskola vezetője, vezető Jógaoktató