Jógával az egészséges gerincért

A jóga egyik legismertebb felhasználása a gerinc egészségmegőrző, gyógyító hatásához kötődik.

A legtöbb embernél az ülőmunkában, illetve a vezetésnél eltöltött hosszú hónapok – akár évek során kialakul egy görnyedt, hajlott testtartás. Ennek egyik következménye például, hogy a gerinc nyaki szakaszánál – a tarkó alatti résznél – állandósul egy tartáshiba, és a hátizmok nyaki vonulatai túlfeszülnek, amelyek ráadásul a porckorongokat is túlterhelik. Ennek többféle mellékhatása lehet, például kialakulhatnak porckorongsérv, kopások, meszesedések vagy a nem megfelelő vérkeringés.

A jóga – többek között – egy olyan „mozgásterápiás eszköz”, ami pont azokat a káros hatásokat ellensúlyozza, illetve kompenzálja, melyek az ülőmunka vagy esetleg a sportmozgásaink során alakulnak ki. A jóga gyakorlatai a gerincet hajlítja előre, oldalra, hátra, és csavarja; tehát minden irányba átmozgatja. Kimozgatják a csigolya közti ízületeket, és lazítják a medence körüli, zsugorodni hajlamos izmokat.

Csak apró lépésenként haladjunk mindig, kellő türelemmel. Olyan gyakorlatot ne akarjunk végrehajtani, amire még nem állunk készen. A jógát úgy érdemes végezni, ha el tudjuk fogadni, meg tudjuk élni, és be tudjuk építeni mindennapjainkba. A kellő nyitottság és tenni akarás megváltozott öntudatot eredményez és megváltozott viszonyt másokhoz. A kiegyensúlyozottság meglátszik rajtunk, hiszen a jógát megélő ember elégedett, nyugodt, egyensúlyban van önmagával.

Azonban, ha valamilyen okból kifolyólag gyógyhatást szeretnénk elérni a jógával, nem javasolt a kísérletezés. Laikusként ne álljunk neki az öngyógyításnak, érdemes szakszerű tanácsot kérni hozzáértő jógaoktatótól.

 

Szerző: GYURÓ ÉVA, a BARAKA Jóga Iskola vezetője, vezető Jógaoktató