Jóga: A fizikai egészségen túl…

Egyre több ember ismeri fel, hogy az egészség milyen hatalmas kincs az ember életében.

A jóga világképében az egészséges élet nem korlátozódik pusztán a testi jóllétre. Nem pusztán a fizikai test állapotát jelenti, hanem a lelki és szellemi harmóniát, sőt ha igazán szélesebb kontextusban vizsgáljuk, akkor ide értendő a környezettel való békés együttműködés kibontakozása is. Hogyan is lehet napjainkban egészségesen élni? Mivel érdemes kezdeni? Külön lehet -e választani a fent említett területeket? S mit adhat mindehhez a jóga? Nem igazán lehet általános szabályt felállítani annak tekintetében, hogy az egészségmegőrzés hol is kezdődjön. Hiszen az első néhány lépés után úgyis megértjük az összefonódást a testi, szellemi és lelki szint között.

A lényeg, hogy felismerjük: az egészségünk legfőbb őrei mi magunk vagyunk és tegyünk is magunkért.  Mindenkinél más lesz az első ébresztő momentum, amelynek hatására elkezdi észrevenni, mi is okoz diszharmóniát az életében. A legegyszerűbb azzal a szinttel, területtel kezdeni, amelyik a legjobban érdekel minket, amiről szívből jövő kíváncsisággal szeretnénk többet megtudni.

A testi egészség sokféle oldalról megközelíthető. Tekintsünk mindent egy tanulási folyamatnak. Ha háziasszonyként szeretek főzni, akkor az ételek összetevőinek hatásairól, az elkészítés módjáról, az alapanyagok származásáról érdemes tanulni. Megtalálni a számomra és szeretteim számára optimális kombinációt.

Ha érdekelnek a gyógynövények, akkor abba az irányba elindulni és megismerni és kipróbálni minél több lehetőséget. Nőként például nagyon fontos a kozmetikai cikkek származásáról, összetételéről, hatásairól tájékozódni, s nem csupán a reklámok ígéreteire hagyatkozni azok kiválasztásánál. A sportot kedvelők megnézhetik melyik mozgásforma a legvonzóbb számukra, és akár a biológia eredményeket az adott sport élettani hatásaira vonatkozóan. A tánc, a kirándulás a természetben, mind segítenek testünk egészségesebbé tételében és formában tartásában.
A jógát érdemes külön kiemelni, hiszen ez az ősi tudomány messze több mint mindössze egy mozgáskultúra. A jóga egyben egy lelki – szellemi út önmagunk megismerésében. S ez ugyanolyan nélkülözhetetlen az egészségben, mint a testi állapotunkra való odafigyelés.

A szellemi és lelki szintű egészségmegőrzésben nagyon sokat segít az önismeret. Egyre inkább meg kell ismerni, melyek azok a külső és belső tényezők amelyek megerősítik, vagy éppen felborítják a lelki egyensúlyunkat. Ma már az orvostudomány is beismeri a pszichés hatások erejét a testi állapotok változásaiban, legyen az pozitív, vagy negatív irányú. Ezen a szinten is érdemes ismereteinket bővíteni. A pszichológia, a filozófia, a különböző szellemi és spirituális tanítások nagyon értékes nézőpontokat, tippeket, módszereket adhatnak. Azért is emeltem ki a jógát, mert személyesen tapasztaltam meg a gyógyító, életformáló hatásának áldásait.

Másfél évtizeddel ezelőtt az orvosom kijelentette, hogy műteni kell a gerincemet és életem végéig minden nap egy rakás gyógyszert kell szednem. Minden tiszteletem mellett sem hittem neki minden feltétel nélkül, s körülnéztem mit tehetek önmagamért. Megtaláltam a jógát. Segítségével felismertem mennyire hatalmas szerepem van az akkori helyzet – betegségem – kialakulásában. Beláttam: ha én hoztam létre, akkor helyrehozni is képes vagyok. A többi számomra egyszemélyes történelem. Nem volt műtét, nem voltak gyógyszerek. Ma egy jógaiskola vezető oktatójaként tanítom másoknak mit és hogyan tehetnek a saját egészségük megőrzése, vagy éppen helyreállítása érdekében.

Természetesen a saját szellemi „ösvényünk” kiválasztásánál is az segít, ha a saját intuíciónkra és kíváncsiságunkra támaszkodunk. Nekem az segített, hogy feltettem a kérdést: Mi az a szellemi út, vallás, pszichológiai irány, amely szívből megragadja képzeletemet, fantáziámat? Nekem a jóga lett a válasz. Ki tudja, kinek mit súg az intuíciója. Hallgassunk a szívünkre, s azon szellemi ösvényt kövessük, amely valóban jó érzéseket hoz létre bennünk.

Azonban nagyon fontos, hogy ne akarjuk belemenekülni egy elképzelésbe, amely a megváltás ígéretével kecsegtet. A szellemi útnak valódi önmagunk megismerése a célja, s nem pedig a „problémáknak” tekintett helyzetek elkerülése, vagy az énképünk, személyiségünk megerősítése.

A valódi önismeret és szellemi fejlődés jele a béke, a harmónia és a nyugodt derű s jókedv. S ez a valódi fokmérője annak, mennyire vagyunk egészségesek. Testi, lelki és szellemi szinten egyaránt.

 

Szerző: GYURÓ ÉVA, a BARAKA Jóga Iskola vezetője, vezető Jógaoktató