Allergia ellen a TERMÉSZET erejével!

Az érzelmi reakcióink, stresszes állapotaink nagyban befolyásolják légzésünket, s a helytelen légzés az immunrendszerünkre is hatással van.

S ahogy előző cikkünkben jeleztük az allergia egy túlérzékenységi immunreakció, ugyanakkor röviden összefoglaltuk, hogy milyen módon tud a jóga segíteni az allergiás tünetek enyhítésében, valamint a lelki harmónia elérésében (ami szintén erősíti az immunrendszerünket). Most mélyebben megvizsgáljuk azt a kérdést, hogy a jóga légző gyakorlatai miért és hogyan gyógyítanak a TERMÉSZET erejével, valamint milyen áldásos hatása van vitalitásunk, életerőnk megtartása végett.

Napjainkban a legtöbb ember számára már közismert az a tény, hogy a test és a lélek egyensúlya a jóga légző gyakorlatainak segítségével egyszerűen megvalósítható. A légzés életünkben annyira természetes és megszokott életjelenség, hogy nem fordítunk rá megfelelő figyelmet. Nem is gondolnánk, hogy milyen erőteljes, pozitív élettani hatásai lehetnek, ha megfelelő módon lélegzünk. A légzés mélysége, ritmusa mind olyan tényező, melyekre érdemes odafigyelnünk. Ebben a cikkben a jóga által helyesnek tartott légzésről, és annak pozitív következményeiről adunk rövid összefoglalót. Különösen az egészségmegőrzésre, az allergiás tünetek kezelésére illetve megszüntetésére vonatkozóan.

A légzés és az élet – egymástól elválaszthatatlan jelenségek. Amíg élünk, lélegzünk, és amíg helyesen tudunk lélegezni, egészségesebbek tudunk maradni. A légzés életerő, létfontosságú folyamat. Az oxigén valamennyi anyagcsere folyamatban fontos szerepet játszik. A légzéssel azonban un. práná-hoz, azaz életenergiához is juttatjuk szervezetünket. Ugyanakkor fontos tudni, hogy testünk oxigén- és prána-ellátása csak abban az esetben megfelelő, ha nyugodtan és mélyen lélegzünk. A jóga mély hasi légzése során például testünk-lelkünk ellazul, ugyanakkor a többlet levegő többlet oxigént, pránát szállít a szervezetnek, mely növeli vitalitásunkat.  

Egy kis kultúrtörténeti érdekességként meg lehet említeni, hogy az ősi indiai tanítások az ember élethosszát nem években, hanem a légzések számában határozták meg. Ez is jelzi milyen kiemelt szerepe volt már a régi időkben is a légzésnek.

Az indiai írások ugyanakkor arra is rávilágítottak, hogy minél lassabban lélegzik valaki, annál tovább él. Az állatvilágban megfigyelhető összefüggések alapján megállapítható, hogy azok az állatok, amelyek nagyon lassan lélegeznek, – mint például az elefánt, – sokkal hosszabb ideig élnek.
Egy teknős például percenként háromszor vesz levegőt, és 300 évig élhet. Az elefánt percenként ötször vesz levegőt, és átlagban 120 évig él. A kutya percenként körülbelül 42-szer vesz levegőt, és  átlag életkoruk 14 év.

Egy percenként átlagban 15-ször lélegző ember átlagéletkora 65- 80 évre tehető. A civilizált emberek többsége azonban felületesen lélegzik, a rekeszizom teljes kihasználása nélkül. Mozgásszegény életmódunk, a rohanás, a növekvő elvárások hatására légzésünk „ellaposodott vagy kapkodó”,  és ennek hatására gyengén pihegő légzéssel lélegzünk.
Ugyanakkor tudjuk, hogy szervezetünk egyik legfontosabb méregtelenítő szerve a tüdő. Az oxigén tehát létfontosságú, salaktalanító – méregtelenítő hatással bír.
A jóga légző gyakorlatai ( pránajama ) segítségével tudatossá tehetjük légzésünket, amely általában automatikusan zajlik, a jóga rendszeres gyakorlásának hatására azonban a légzés mélyül, nyugodtabbá, és egyenletesebbé válik.
Számos jóga légző gyakorlat tud segíteni az allergiás tünetek enyhítése terén. A teljesség igénye nélkül pár légző gyakorlatot ki lehet emelni:

  1. Teljes jógalégzés: ez a gyakorlat nagymértékben hozzájárul a légzés tudatosításához, és lehetővé teszi, hogy tüdőnk teljes kapacitását kihasználjuk.
  2. Váltott orrlyukú légzés: megtisztítja az energiacsatornákat (meridiánokat),és a légutakat, valamint szabályozza a test bal és jobb oldala közötti energiaáramlást.
  3. Egyenletes légzés: a gyakorlat enyhíti a stressz hatásait, és segít egyensúlyunk visszanyerésében.
  4. Zümmögő légzés: elsimítja zaklatott érzelmeinket, oldja a szorongást és a félelmet; rendszeres gyakorlása észrevehetően javítja közérzetünket.
  5. Fujtató légzés: „elégeti” a vastagbélben felhalmozódott salakanyagot; intenzíven méregteleníti a testet, javítja a keringést, erősíti az idegrendszert.

Otthoni gyakorlásra leginkább a Váltott orrlyukú légzés alkalmas, mivel könnyen elsajátítható, a többihez viszont képzett jógaoktató segítsége javasolt. A gyakorlás menete a következő:

Ülj le kényelmesen egy székre vagy párnára. Felsőtested tartsd egyenesen, nyakad nyújtsd ki. Pár nyugodt légzés után- belégzést követően – jobb hüvelykujjal zárd el a jobb oldali orrlyukad. Lélegezz ki, majd be a bal orrjáraton keresztül. Ezt követően zárd el gyűrűsujjaddal a bal oldali orrlyukad – váltás közben tartsd bent a levegőt , – majd lélegezz ki és be a jobb oldali orrjáraton. Először végezd el hatszor a gyakorlatot, majd minden egyes gyakorlásnál egyre többször ismételd.

Az allergiás tünetek kezeléséhez hasznos tudni, hogy a jógaórák fontos része a mély relaxáció – szanszkrit nevén a jóganidrá – , ami az izmok szintjén is tárolódó feszültségeink (mint például a nyak- és fejfájásaink) oldására és a túlfeszített, az allergiás tünetek által terhelt emberek számára is hasznos módszer.
És persze a csoportos jógaóráknak vannak még olyan pozitív hatásai is,  melyek szintén támogatják az immunrendszert, például, hogy közösségben vagyunk,  megtapasztalhatjuk, hogy másoknak sem megy minden elsőre, így megtanulunk elfogadóbbak lenni magunkkal és másokkal szemben is. Ugyanakkor minden óra után érezhetjük a fejlődést is magunkon, így a sikerélmény szintén energiát adhat.

A jóga légző gyakorlatainak mélyebb ismerete egy kifinomult, komoly tudást jelent, ezért kezdetben legjobb, ha képzett tanár segítségével sajátítjuk el ill. gyakoroljuk. A begyakorlásuk után már természetesen akár otthon is végezhetjük.
Az önmagunkra való figyelés talán a legfontosabb a helyes légzésben. Ahogy a zen mester, Katagiri Roshi tanította:
ha figyelünk valamire, az hosszú ideig élni fog”.

 

Szerző: GYURÓ ÉVA, a BARAKA Jóga Iskola vezetője, vezető Jógaoktató