A szokás hatalmával a csinosabb alakért

Jön a nyár és egyre közelebb az „igazság pillanata”, amikor előkerülnek a lengébb ruhák, sőt a bikini is.

Napvilágra kerül az elmúlt hónapok mozgásának (vagy hiányának) és étkezésének pozitív vagy negatív eredményei.  A csinosabb alak elérésének érdekében számtalan technika, módszer, diéta elérhető. Mindegyikhez szükséges azonban egyvalami. A rendszeresség, ami csak a kitartással érhető el. Érdemes elgondolkodni hogyan és miként használjuk fel az elme egyik alapvető mechanizmusát: a megszokást.

Mindenkinek vannak szokásai, Olyanok amelyekről tud, és olyanok is amelyekről fogalma sincs. Egy jógaórán egy fiatal lány felvetett egy nagyon is jogos kérdést. Mi dönti el, hogy mi a jó és mi a rossz szokás? Megnéztünk néhány fizikai szinten megnyilvánuló példát (felhozódott a nassolás, dohányzás, kávé, s még ezernyi más dolog), s rá kellett jönnünk, hogy ha őszinték vagyunk, akkor nem tudunk mindenkinek megfelelő válaszokat találni. Minden említett jelenség eltérő, sőt sokszor ellentétes véleményt váltott ki. Annyiban tudtunk megegyezni, hogy ha könnyen és örömteli módon akarjuk konkrét céljainkat elérni, akkor szokásaink feltérképezése elkerülhetetlen.

Az ifjú lány aki a „jó vagy rossz” kérdését felvetette, a nassolást és az édességek élvezetét hozta fel példának. Ő rendszeresen űzi mindkét „sportot”, de nem tud leszokni. Vagyis nem képes átalakítani a szokását. Annyit kérdeztem tőle: „Célja –e, hogy egészségesebben éljen, és csinosabb legyen?” S a válasz meglepő volt. Ilyen összefüggésben, még nem is gondolt a kérdésre.  Persze le akart szokni, mert ezt kérte a párja, olvasta ez milyen káros, ráadásul nem is olcsó mulatság, ha a legjobb minőségű édességekért rajong valaki. Ezekből az indokokból langyos, nem igazán átgondolt, és nem saját szívből jövő cél jelent meg.

Amikor teljes szívvel átérezte a vágyat:„Igen, azt szeretném, hogy a páromnak és az ismerőseimnek is leessen az álla, amikor meglátnak fürdőruhában, és valóban egészségesen akarok élni”, teljesen megváltozott a viszonyítás. Ez már egy olyan cél lett, amiben volt energia, melynek szempontjából már nem kérdés hogy a nassolás, és az édesség majszolása nem segíti a cél elérését. Amíg azonban ez nem tisztázódott, nem volt a vágyban semmi szenvedély, hajtóerő, teremtő energia. Ekkor világosodott meg előttünk, hogy csak egy bizonyos viszonyítási pontból mondhatjuk azt, hogy a szokás a barátunk vagy az ellenségünk. Vajon mi lehet ez a pont?

A vágyad megvalósításának útján természetesen az, hogy közelebb visz –e a tudatosan, világosan körvonalazott céljaidhoz, vagy sem.. Ha igen, akkor barát, ha nem akkor ellenség…

Hangzana a logikus válasz, ami már pontosabb, de még mindig nem teljes. Hiszen nem minden fehér vagy fekete, közte a szürke ezer árnyalata létezik. Olyan szokás is létezhet, amely a két kategória között helyezkedik el. Ezek a legnagyobb akadályok. Károsabbak, mint az egyértelműen felismerhetőek, mert nem tűnnek annak.  Olyan, mint a barát álruhájába bújt ellenség. Ezeket elneveztük idő, figyelem és energiarabló szokásoknak.

Ezek azok a rutincselekvések, amit az elméd megszokásból csinál. Semmi konkrét célja nincs, haszna nulla, ráadásul nem is igazán okoz örömet számodra. Néhány példa: egy nap tízszer megnézni a levelezésed, óránként bekukkantani valamelyik közösségi oldalra, a céltalan tévézés, s sorolhatnánk a példákat. Ezek helyett kell kitalálni olyan cselekedeteket, melyeket örömmel tudsz végezni, s közelebb visznek célodhoz. Jelen esetben a csinosabb alakhoz. Ilyen lehet a jóga, vagy bármilyen más mozgás, vagy éppen kirándulás a természetbe. Lehet tanulni az egészségesebb étkezésről, az elme erejéről a test formálásában, vagy bármi olyan témáról, ami számunkra üdítő, s megújítja életkedvünket.

Ennek a cikknek az olvasása akkor lesz hasznos, – s nem időrabló – ha céljaid konkrét meghatározására, a mögötte lévő szenvedély felfedezésére, s ami a legfontosabb önvizsgálatra inspirál. Ha cselekvésre ösztönöz, és arra hogy a gyakorlatban is alkalmazd az általad már ismert elméleteket, módszereket és technikákat a célod elérésére.

Itt kell nagyon tudatosnak lenni, mert azok a szokások (tevékenységek, vagy gondolatok),  melyek valaha kellemesek és hasznosak lehettek, céljaid változásával teljesen új nézőpontból értékelendők. Ha még mindig valóban örömet okoznak, akkor nem károsak, de ha már csak kitöltik az időt két konkrét cselekvés között, vagy rutinból csinálod őket akkor itt az ideje a megújulásra. Valójában az új célod megvalósítását szolgáló cselekedetektől vonja el a figyelmed.

A Te feladatod tehát, ha valóban csinosabb alakra vágysz, felfedezni a saját motivációdat a céloddal kapcsolatban. Egy (vagy több) olyan érzelmet megtalálni, vagy létrehozni önmagadban, melynek segítségével képes vagy túllépni, a kényelem statikus érzelmi állapotából. Ezt a fizikai szinten megnyilvánuló szokássá tenni, s a dinamikus és örömteli mozgás állapotába hozni önmagad testi, lelki és szellemi szinten egyaránt!

Szívből kívánom, hogy így legyen!

 

Szerző: GYURÓ ÉVA, a BARAKA Jóga Iskola vezetője, vezető Jógaoktató