A jóga természetes gyógyír az allergiára

Az álmaid pasijával megbeszélt randidat, vagy a fergetegesnek ígérkező bulit kellett lemondanod az allergiás tüneteid miatt? Eleged van abból is, hogy minden tavasszal s nyáron az allergiás tüneteidet – orrfolyás, kiütések, könnyezések – kell kezelned? Ha évek óta különböző módszerekkel próbáltad már kezelni az allergiás tüneteidet, de egyik sem vezetett sikerre, ha van kitartásod, elszántságod, itt van egy különleges megoldás, mely az allergia megszüntetése mellett még az alakodat is formálja!

Mi is valójában az allergia?

A jóga által adandó alternatíva előtt nézzük meg, mit is mond a modern tudomány az allergiáról. Az orvostudomány szerint ez egy túlérzékenységi immunreakció, ami napjainkra már széles tömegeket érint, és az egyik legelterjedtebb civilizációs betegség. Az allergiában szenvedő emberek számára a tavaszi, nyári és kora őszi hónapok tüsszögést, viszketést, orrfolyást, orrdugulást, könnyezést, fájdalmakat és fáradtságérzetet hoznak. Sajnos az allergiás tünetek nem csupán zavaró tényezők az életünkben: jelentősen befolyásolhatják az alvást, a koncentrációs képességet, kedélyállapotunkat és a napi teendőink végzésének hatékonyságát.
Az allergiát tulajdonképpen az immunrendszer hibás, elégtelen működése okozza, vagyis, hogy bizonyos anyagokkal szemben eltúlzott válaszreakciókkal lép fel a szervezet.  Fontos, hogy ne csupán az aktuális allergiás tünetek puszta enyhítését tűzzük ki célul, hanem azt is, hogy a szervezet túlérzékenységét egyszer és mindenkorra felszámoljuk. Ehhez azonban kicsit többet kell tenni, mint néhány gyógyszert bevenni. Az orvostudomány és az alternatív medicina is egyetértenek abban, hogy a minél teljesebb életmódbeli változás az egészség visszaszerzésének a kulcsa.Ilyen például a stressz csökkentése, a relaxáció, valamint a helyes légzés elsajátítása. S ami talán a legfontosabb, a mozgás beépítése a mindennapi életbe.  A jógában az a csodálatos, hogy mindezeket egyben kínálja a gyakorlónak.

Hogyan segíthet a jóga az allergiás tünetek csökkentésében, illetve teljes megszüntetésében?

Közismert, hogy a jóga mennyire hatékony a test erősítésében és hajlékonyságának fokozásában, emellett azonban a koncentrációra és a fizikai erőnlétünkre is nagyon jó hatással van. Az allergia semlegesítésének szempontjából a legfontosabb, hogy az immunrendszerünket is erősíti, valamint a stressz hatásainak (szorongás, depresszió ) oldására is  kiválóan alkalmas. Ezek azok az okok, melyek felhasználhatóvá teszik az allergiás tünetek csökkentésére vagy akár teljes megszüntetésére. A jóga gyakorlatai – ászanák és légzéstechnikák- ,  valamint a relaxációs gyakorlatok (jóga nidra) elsajátítása ma már orvosilag is bizonyítottan hatékony eszköze az allergiás tünetek csökkentésének, valamint  kiegészítő gyógyító eljárás lehet ezen betegség kezelésében.

Miért is tud működni?

A fizikai gyakorlatok (ászana) a test egészének nem megerőltetők, mégis annak teljes átmozgatásával serkentik a vérkeringést, mellyel a nyirokrendszert és ezzel az immunrendszert is támogatják. Így a szervezet minden része több tápanyaghoz jut, valamint a káros, megterhelő salakanyagok kiválasztásának folyamata is felgyorsul. Ugyanakkor az emésztőrendszer funkcióit is támogatja, ami ugyancsak szoros összefüggésben van az immunrendszer kiegyensúlyozott működésével.

A kezdő jógagyakorló számára is bizonyosan ismertek a következő jógapózok: Halállás, Tevepóz, Támadóállás, Félhold póz, Gyertyaállás, Háromszögállás.  Az azonban már nem biztos, hogy ismert mindenki előtt, hogy allergiás tünetek esetén mennyire jótékonyak a fenti jógapózok. Ezen jógagyakorlatok során ugyanis megnyílik a mellkas és a tüdő, valamint tisztulnak az orrjáratok, ami megkönnyíti a légzést. A felső légutak és az arcüreg tisztulását is elősegíti, lehetővé téve a friss, oxigén-dús vér orrüregbe való eljutását.

A jógagyakorlatok egészen a sejtek szintjéig kedvezően befolyásolják a szervezet egészségi állapotát, a jóga lazítások (relaxáció, meditáció)  pedig kifejezetten pszichés alapon segítik az öngyógyítást.  Bár a szorongást, a depressziót, a kedélyállapot hullámzásokat rengeteg dolog okozhatja, mint például betegségek, traumák, nevelés, genetika, gyógyszerek, számos kutatás kimutatta, hogy az egyik legfőbb ok, amiért több fiatalt is érintenek a szorongásos betegségek, az életmódhoz köthető. Az életmód változás az immunbetegségek gyógyításánál kikerülhetetlen. A jóga alapelvei, gyakorlatai pedig nagymértékben segítenek az életmódbeli változtatások tekintetében is.
A jógagyakorlatok légzéssel kapcsolatos csoportja szanszkritül a pránajáma. Ezek több szinten támogatják immunrendszerünket, hiszen gyakorlásukkal erőltetéstől mentesen, fokozatosan tudjuk megnövelni a légzéskapacitást. A mélyebb belégzés energikusabbá tesz, a hosszabb, nyugodt kilégzés pedig az elménket is lecsendesíti, így a stressz kezelésének egyik legjobb módszere. Az idegrendszer állapota és az immunrendszer közötti direkt kapcsolata ma már közismert az orvostudományban, s a köztudatban. Ezért is nem csodálkozunk például azon, hogy életünk kiegyensúlyozottabb időszakaiban nem szoktuk elkapni az influenzát vagy más betegségeket, míg a stresszesebb, idegesebb életszakaszainkban könnyebben kibillen egészségünk az egyensúlyi helyzetből.

Ha tehát a továbbiakban a randikat és bulikat nem szeretnéd lemondani az allergiás tünetek miatt, akkor nem veszítesz semmit, ha kipróbálsz valami új, alternatív megoldást. Ez igazán nem nagy ár az egészséged megőrzése és az allergia okozta kellemetlen tünetek semlegesítése érdekében, s persze a jógának a bevezetőben említett alakformáló ereje sem elhanyagolandó, hiszen a jóga- illetve légzőgyakorlatok nagyon intenzív méregtelenítést (zsírégetést) indítanak be.

Kívánom Neked, hogy Te is tapasztald meg a jóga csodás áldásait!

 

Szerző: GYURÓ ÉVA, a BARAKA Jóga Iskola vezetője, vezető Jógaoktató