A böjt egészségtámogató hatásai, böjt a jógában

Nem nagyon lehet találni olyan szellemi utat, vagy vallást, ahol a böjt ne lenne jelen valamilyen formában.

A történelmi források szerint minden nagy vallásalapító vagy próféta használta és alkalmazta. Nem véletlenül, hiszen a testi mellett, a lelki, pszichikai és a szellemi megtisztulást is elősegíti. Nincs ez másként a jógában sem, ezért is ajánlom jógázóimnak, hogy próbálják ki a böjt áldásos hatásait. Mire érdemes odafigyelni, ha valóban teljes mértékben hasznossá akarjuk tenni a böjtöt?

A testi szinten a böjt legfontosabb hatása, hogy tehermentesíti s szervezetet és elősegíti az anyagcserét. A beteg ember lehetőségei ugyanis- mint tudjuk – leszűkülnek,  s  szabadsága is erőteljesen lecsökken.
A  civilizált életvitelünk miatt hihetetlen mennyiségű ártalmas anyag kerül szervezetünkbe. Ezen testidegen anyagok, mérgek legfőképp a táplálkozás útján kerülnek szervezetünkbe. Érdemes megnézni, hogy egy élelmiszerbolt kínálatában mennyi olyan étel-ital található, melyben nincs tartósítószer, színezőanyag, ízfokozó, térfogatnövelő. Megdöbbentő, hogy mennyire kevés.
A méreganyagokkal terhelt ételek hosszú távon megbetegítenek, ezért fogyasztásra alkalmatlanok. A különböző méreganyagoktól a szervezet igyekszik megszabadulni, de sokszor nem bírja a versenyt a modern táplálkozással, s lassan, de évek-évtizedek alatt biztosan elszennyeződik. A mérgek valójában azért tudnak lerakódni, mert bevitelük nagyobb mértékű, mint a kiválasztásuk.
Mit tudnak okozni a halmozódó méreganyag lerakódása? A szervezet – mint tudjuk – első fázisban verejtékezéssel,  légzéssel, széklettel, vizelettel,  és menstruáció útján választja ki a méreganyagokat. Majd második fázisban – ha nem hallgatunk testünk jelzéseire – már hasmenéssel, hányással, túlzott izzadással, lázzal, köhögéssel, orrfolyással, és heveny gyulladással jelzi a megborult egyensúlyt. A salakanyagok a kötőszövetekbe, bélcsatornába, nemi szervekbe rakódnak le. Majd a következő fázisban a szervezet már kövekkel, cisztákkal, ödémákkal, miómákkal, vese-, májkárosodással, allergiával, asztmával, migrénnel,  szív- és érrendszeri problémákkal adja tudtunkra, hogy túl sok salakanyaggal, méreggel terheltük szervezetünket.

A böjt szellemi  és lelki oldala
A biológiai okokon kívül a szellemi része sem elhanyagolható előnyöket nyújt. A böjt esetén érdemes megfigyelni, hogy mennyire ragaszkodik testünk a szokásaihoz. Ez nagyon sokféle módon megnyilvánulhat. A ragaszkodás, kötődés irányulhat ízekre, ételtípusokra, mennyiségre, vagy rendszerességre. Amikor a megszokott rutin felborul érdemes tudatában lenni milyen mentális és érzelmi hatásokat vált ki. Nagyon sokat lehet tanulni önmagunkról, ha a böjtöt nem korlátozzuk csak az étel és ital elvonására vagy csökkentésére,  hanem lehetőséget adunk magunknak,hogy leküzdjük rossz szokásainkat, tulajdonságainkat, gondolatainkat, valamint egyben fejleszthetjük akaraterőnket és kitartásunkat, s felismerhetjük, milyen erősek lehetnek a testi vágyaink, vonatkozzon az ízekre, telítettségre.

Lelki szinten ugyanilyen jó hatása lehet, ha képesek vagyunk figyelmünket a spiritualitás, a lélek valódi kérdéseinek szentelni. Mindegy, hogy valaki milyen valláshoz tartozik, milyen szellemi utat követ, a lényeg, hogy mélyedjen el annak esszenciájában legfontosabb üzeneteiben. Nézze meg az életét, létezését, mindennapi érzelmi jellemzőit azok fényében. Gyakoroljuk a böjt alatt a türelmet, a megbocsátást és az elfogadást, s akkor a tisztulási folyamat nem korlátozódik a fizikai és szellemi síkra, hanem lelki szinten és meghozza gyümölcsét.

A böjt fajtái:

A böjtnek számos válfaja van, a rövid böjt a heti egyszeri,  egy napos ( 24 órás) koplalás.  Kezdetben csak hetente egyszer tartsunk böjtöt, hosszabb ideig csak abban az esetben, ha szakemberrel tudtunk konzultálni, vagy legalább megfelelő szakirodalom áll rendelkezésünkre. Nagyobb egészségügyi probléma esetén megfelelő odafigyeléssel mindenki tarthat három napos böjtöt.
A böjt ellenjavasolt cukorbetegeknél, pajzsmirigytúltengésnél és gyomor-, illetve nyombélfekély esetében.
A léböjt – amint a nevéből is következik – nem áll másból, minthogy a kúra ideje alatt szilárd táplálékot nem veszünk magunkhoz, csupán folyadékot. De abból sokat, legalább 2,5-3 litert. Fogyaszthatunk szűrt vagy forrás  vizet, szénsavmentes ásványvizet, gyógyteákat, gyümölcsök és zöldségek kifacsart levét. A lékúrák közkedveltek, présgép vagy gyümölcscentrifuga birtokában pedig egyszerűen megvalósíthatók. A dohányzóknak is érdemes letenni a cigarettát. Ne igyunk viszont fekete kávét, teát, alkoholtartalmú italokat és tejet sem!
Már az egynapos böjt  –  a szilárd ételek teljes elhagyása – is mozgósítja a szervezetet, bár aki első ízben végzi, ne lepődjön meg, ha az elindult méregtelenítési folyamatra szervezete ellenreakcióval válaszol, ami pl. fejfájásban, fáradtságban vagy egyéb tünetekben nyilvánul meg. Ha már megszoktuk a 24 órás böjtöt, akkor rendszeressé tehetjük, és rászokhatunk a többnapos böjtökre.
A rendszeres böjt regeneráló és tisztító hatással van a szervezetre, és ha el tudtuk kerülni, hogy elménkben ételről, főzésről álmodozzunk, úgy szellemileg is frissítőleg hat. A hosszabb böjt erősen mozgósítja a szervezet védekező rendszerét és igen sok krónikus megbetegedés esetében gyógyhatású (pl.  bőrbetegségeknél és ráknál is). A böjtök hatására alvászavaraink megszűnnek, ízületeink kitisztulnak, hajlékonyabbak, rugalmasabbak leszünk. Akaraterőnk megnő, lelkileg erősebbé válunk, energikusabbá válunk, nő önbecsülésünk,kitartóbakká válunk, és jobban értékeljük magunkat. Hiszen ha egy ilyen nehéz folyamatot sikerült végigvinnünk, akkor az élet megpróbáltatásain is könnyebben túltesszük magunkat és könnyebben találunk megoldást a felmerülő problémákra.

A több fajta léböjtből egy  három napos böjt kúrát ajánlok, amely tekinthető egy gyors méregtelenítő kúrának is,  de akár egy szolid fogyókúra első lépcsőjének is, és mellesleg narancsbőr ellen is kiváló:

Nulladik nap:  Hagyjunk el minden nassolást, húst és alkoholt. Hat óra után már ne fogyasszunk semmit.
Első nap:  kezdjük 1-2 deci frissen centrifugált-préselt zöldséglével  ( melyet érdemes kortyonként iszogatni). Majd lehet firssen lefőzött csalánteával folytatni, s ha a vércukorszintünk nagyon lecsökken, mindenképpen gyümölcslével ( almalével, áfonyalével vagy pirosszőlőlével) segítsünk magunkon. Minimum 2, de inkább 3 liter folyadékot ( zöldség illetve gyümölcslevet) fogyasszunk.
Második nap
: kötelező minimum 2, de inkább 3 liter folyadékot ( zöldség illetve gyümölcslevet) elfogyasztani. Vértisztító teát, szénsavmentes ásványvizet, facsart gyümölcslevet. Ennek hiányában tartósítószer, cukor  nélküli 100%-os gyümölcslevet higítva.

Harmadik nap : Gyomor-, epe-, májtisztító teákat fogyasszunk vagy reggel éhgyomorra lehet máriatövis magolajjal segíteni májunkat, epénket a méregtelenítésben . S itt is kötelező minimum 2, de inkább 3 liter folyadékot ( zöldség illetve gyümölcslevet) szükséges elfogyasztani.
Negyedik nap: visszaállás:  a böjt talán legnehezebb része az étkezésre való  fokozatos visszaállás. Bármilyen hosszú böjtből való visszatérésnél a legjobb a reszelt nyers sárgarépa friss citrommal, kevéske mézzel és ánizzsal keverve (ez terheli meg a legkevésbé az emésztést, hamar emésztődik és felszívódik és rengeteg vitaminnal azonnal táplálják a szervezetet).
 Délelőtt még zöldséglevet igyunk, délben már rizsnyákot  kevés salátával (salátára csak olívaolajat s frissen facsart citromlevet facsarjunk) , este kevés, turmixolt zöldséglevest lehet már enni.

Ötödik nap: visszaállás: délelőtt már lehet szilárd formában gyümölcsöt fogyasztani,  napközben pedig könnyű ételeket fogyasszunk ( ha lehet még hús, tejtermék és édesség nélküli legyen az étrendünk).
Fontos tudnivalók:
– a nyersanyagokat lehetőleg bio-piacokon szerezzük be, hogy ne vigyünk be szervezetünkbe több vegyszert, mint máskor tennénk
– a leveket mindig frissen készítsük el olyan mennyiségben, amennyi egyszerre elfogy, a vitaminok nagy része ugyanis oxigén hatására elbomlik.
– a böjt folyamán legalább 2 alkalommal, lehetőség esetén akár minden nap tanácsos szaunázni,mivel mélyebb rétegek alól oldja ki a salakanyagot.
– a böjt időszakában fellépő esetleges fejfájás, szédülés elkerülhető néhány tabletta kálium, magnézium tabletta beszedésével.

Gyógyító zöldség- és gyümölcs levek:
A zöldségek és a gyümölcsök kifacsart leve nagy mennyiségben tartalmaz különféle vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket és enzimeket. A legtöbb ezek közül ráadásul különféle gyógyító erővel is fel van vértezve, néhány pedig kifejezetten jó méregtelenítő hatású.  A legjobb méregtelenítő – salaktalanítók közé tartoznak a magas káliumtartalmú zöldségek és gyümölcsök, ezek ugyanis a vizelet-kiválasztás serkentésével gyorsítják a salakanyagok távozását szervezetünkből. A zöldség- és gyümölcsleveket ne keverjük egymással, ez alól egyedüli kivételt képez az alma és sárgarépa, melyet akár együtt is préselhetjük.

Léböjthöz – centrifugáláshoz,préseléshez –  javasolt méregtelenítő-gyógyító hatású zöldségek:
Cékla:  serkenti a májsejtek működését, ezáltal a méregtelenítési folyamatokat is; gátolja a baktériumok szaporodását a bélben; a rákos sejteket elpusztítja
Sárgarépa: fokozza a gyomor és a belek vérellátását, segítve ezáltal az emésztést, valamint sejtvédő, vérzsírszint-csökkentő és méregtelenítő hatással is rendelkezik;
Zeller: segíti a vizeletelválasztást, s szabályozza a szervezet vízháztartását, hasznos a méregtelenítő kúráknál;
Uborka:  alacsony az energiatartalma, ugyanakkor különös bőrtisztító hatást tulajdonítanak neki;
Retek: segíti a bélflóra működését, epeserkentő és nyálkaoldó hatással rendelkezik; kiváló vízhajtó és méregtelenítő;
Búzafűlé: magas ásványi anyag tartalmú, és hihetetlen energiákat ad.

Kitartást és sok testi-lelki elengedést kívánok mindazoknak, akik kipróbálják a léböjt áldásos hatásait!

 

Szerző: GYURÓ ÉVA, a BARAKA Jóga Iskola vezetője, vezető Jógaoktató