A Szeretet minősége

A jóga, mint minden szellemi út, kiemelt figyelmet fordít a Szeretet minőségének átélésére.

A Szeretet frekvenciája nagyon közel áll a Béke, Együttérzés és a Hála minőségéhez. Ezen frekvenciákban az a közös, hogy mindegyik a Szívcsakra (energiaközpont, szanszkrit neve Anahata) megnyitásán keresztül élhető át a legteljesebben. Ez a nem fizikai SZÍV, mely a mellkas közepénél található.
A Szívcsakra levegő elemű és nőies polaritású. A Szeretet nem keverendő össze az amúgy csodálatos érzeteket adó szerelemmel, mely két ember közti gyönyörű élmény. A valódi Szeretetnek azonban nincs iránya és tárgya, az nem irányítható , az csak Van és egyszerre áramlik mindenfelé. Míg a szerelemnek van tárgya (a kedves, a szerelmes) és az energia legfőképpen oda irányul, s természetesen a kapcsolat változásával az irány és a tárgy is változik.

A jógában a szívcsakra nyitó gyakorlatok növelik az Együttérzést, az együtt rezgést az Univerzummal, s annak minden teremtményével.  Jó példája a szív megnyitásának a jógapózok ászanák közül a Halállás, a Kobraállás, a Mellkasnyújtás valamint a szufi Mellkasnyitó-Légző gyakorlat, illetve az Együttérzés meditáció. A fizikai megnyilvánulása az ilyen típusú jóga gyakorlatoknak intenzív érzet jelentkezését váltja ki a mellkasnál ill. a szívcsakránál. Mindössze néhány alkalom után már meg lehet tapasztalni a jótékony hatását. A jógán kívül talán a szufi tradícióban kapott legnagyobb hangsúlyt a szív megnyitása, hiszen ők azt vallották, hogy így lehet legközelebb kerülni, s egy ponton összeolvadni az Isteni Szeretettel.

Összefoglalva tehát azért különleges a jóga, mert nemcsak beszél és erkölcsi útmutatást ad a Szeretetről ás az Együttérzésről, hanem kézzelfogható tapasztalathoz segíti a gyakorlót, s konkrétan hozzásegít a megtapasztalásához. S aki átéli ezt a rezgés minőséget az nagy valószínűséggel már képes lesz azt átültetni a mindennapi élethelyzetekbe, így segítve önmagát és környezetét. Hiszen a Szeretet és az Együttérzés az ami valóban gyógyítja és segíti a világot.

 

Szerző: GYURÓ ÉVA, a BARAKA Jóga Iskola vezetője, vezető Jógaoktató