„Erősödni vagy lágyulni?”

– ez itt a kérdés Nőként! Amikor a kondicionált emberi elme az élet fájdalmas jelenségeivel, helyzeteivel szembesül általában két tanult stratégia közül választ. Egyiket jól szemlélteti az „ami nem öl meg az megerősít” mondás. Ez az erő, az ellenállás, az akarat, a győzni akarás útja. A másik út az „áldozat” szerepet erősíti, amikor az elme a „miért mindig velem történik ez?” kérdésbe bonyolódik, anélkül hogy igazán hinne a változásban. Létezik azonban egy harmadik lehetőség az ébredező és lelkileg érett emberek számára, amit Nőként különösen fontos lenne alkalmazni. Mi lehet ez az út?

A harmadik lehetőség a spiritualitás alfája és omegája. Minden vallásban és szellemi tanításban megjelenik, és megérteni sem okoz különösebb gondot. Azonban a gyakorlatba való átültetése nagy éberséget, s hatalmas szívet igényel. Egy gyönyörű mondás, „a legyen meg a Te akaratod” példázza ezt az utat a legszebben. Amikor a lágyság, a szelídség, az áramlás és az elfogadás lesz az irányító minőség az élet jelenségeivel kapcsolatban. Tűnjenek azok bármilyen nehéznek, és szörnyűnek az adott pillanatban. Ha kicsit is képesek vagyunk energetikai minőségekben gondolkozni, akkor felismerjük, hogy ez a Női minőség jellemzője. Ez szükséges a legjobban a mai világ őrült ritmusából, s útvesztőjéből való kilépésre, s egyéni problémáink megoldására is.

Természetesen ez nem megy a Bizalom, és a Hit, s a lelki Béke legalább villanásszerű megélése nélkül. A Hit természetesen nem jelent semmilyen vallási, vagy spirituális úthoz való kötődést ( a jógához sem). Egyszerűen csak Bizalmat abban, hogy létezik egy felsőbb Intelligencia, mely létrehozza, fenntartja a világot. Irányítja, segíti, és vezeti azokat, akik képesek felismerni a saját személyiségük, elméjük korlátait, s képesek legalább rövid időre elengedni a kontrollra való igényt.

Minden esetben lehet arra törekedni, hogy „megerősödve kerüljek ki a helyzetből”. S ismerve mai modern, intelligens, határozott Nő társaimat, akár képesek is lesznek megtenni ezt. Azonban félő, hogy ha ez a tendencia erősödik bennük, akkor nagyon nagy lesz az ár, mégpedig a Nőiessége háttérbe szorulása.

Minden Nőnek fel kell ismernie, hogy a különböző élethelyzetekben vagy akár férfivel felvenni a versenyt nem szerencsés. Nem a saját pályáján játszik az a Nő, aki erővel akarja a férfiakkal (vagy bármilyen más esetben) való konfliktust rendezni. Sokkal inkább járható út, még ha az elme mást is mond, bízni a felsőbb Intelligenciában, s lelki ellenállás, s negatív érzések minimalizálásával megtenni a tőlünk telhető legtöbbet. Tehát ne értse senki félre! Nem a passzivitásra buzdítok, hanem arra hogy legyünk tudatosak az érzéseinkre, s ne menjünk bele a kicsinyes játszmákba és küzdelmekbe.

Nőként ne akarjunk öntudatlan és férfias energetikai minőségeket kifejleszteni. Sajnos sok Nőben ma már alapból megvan a hajlam a harcra, a keménységre, az ambícióra. Azonban tudatos Nőként fel kell ismernünk, hogy a Női energia olyan mint a Víz, s a férfi energia pedig, mint a Tűz. Mikor volt esélye a Tűznek a vízzel szemben? Ameddig a víz folyékony, rugalmas és áramlik, nem fagyos és kemény, addig sérthetetlen, és az egyik legerősebb erő az Univerzumban.
A Női minőségek megélésére és erősítésére buzdítok minden Nőtársamat, még ha a Világ mást is diktál.

 

Szerző: GYURÓ ÉVA, a BARAKA Jóga Iskola vezetője, vezető Jógaoktató