Ne akarattal cselekedj…

… hanem egyensúlyod helyreállításával! Az Együttérzés az emberi élet egyik legfontosabb életminősége. Ennek hatására képes az ember gyökeresen átalakítani elképzeléseit önmagáról, a világról és azok kapcsolatáról. Átélésével mindig megjelenik a Szeretet, hiszen az nem választható szét az Együttérzéstől

S valójában, kimondva vagy kimondatlanul, de minden ember végső célja az Együttérzésnek – ennek a létezési minőségnek – az átélése, annak ellenére, hogy lelki érettségének megfelelően milyen utakat keres a megvalósításra. Mi lehet a megtapasztalás következménye egyéni és közösségi szempontból? S ami a legfontosabb: hogyan lehet ezt megvalósítani?A természethez közel álló népeknél, kultúrákban az istenképzet gyakran nőnemű, így a „Földanyához” fordulni és fohászkodni nem meglepő. A férfi isten elképzelése a kereszténység erősödésével kapott jelentős szerepet. A férfi minőségek (mint céltudatosság, átalakító erő, kezdeményezés, racionalitás, határozottság, túlélés) túlzott dominanciája az egyik legfőbb oka, hogy napjainkban az Együttérzés helyett az elkülönülés, az együttműködés helyett pedig a versengés, és az erőfeszítés jeleit látjuk a társadalom és az élet legtöbb területén. Az előttünk álló időszak legfontosabb feladata lesz, az egyensúly helyreállítása s ebben lesz óriási szerepe a valódi Együttérzés, és Együttműködés átélésének és megtapasztalásának, ami a jóga filozófia egyik központi eleme. Abban tud segíteni a jóga azoknak, akik nemcsak intellektuálisan, hanem a tapasztalati szinten is cselekedni szeretnének, hogy érzékennyé tesz önmagad és a világ finomabb igényeire.

A napjainkban ismertebb jóga irányzatok közül a Női jóga az, melyben az Együttérzés megtapasztalása kiemelten fontos és annak központi elemévé vált, ezért ezen keresztül mutatom be az Együttérzés fontosságát és hasznosságát.

Ezen jógatípus a Női energiaminőségek (mint befogadás, elfogadás, intuíció, türelmesség, odaadás, gyengédség, együttérzés, együttműködés, gondoskodás, alkalmazkodás) minél teljesebb megélését, kiteljesedését tűzte ki célul.

A Szív megnyitása és az Együttérzés az, melyre a Női jóga az egyik legfőbb hangsúlyt fekteti, természetesen a hagyományos egészségmegőrző szerepe mellett. Hazánkban s a nyugati kultúrkörben még vannak, akik csak úgy tekintenek a jógára, mint hasznos testgyakorlásra. Ez természetesen egy nagyon felszínes megközelítés, még ha igaz is az, hogy a modern orvostudomány is felismerte a jóga egészségmegőrző, sőt akár gyógyító hatását.  Ezek meg is jelennek a Női jógában, de a lényeg mégis valami sokkal több. A Szív megnyitása, az Együttérzés átélése, megtapasztalása azok az elemek, melyek messze túlmutatnak a testi szinten, sőt még az elme értelmezési tartományán is.

Felvethető a konkrét kérdés: S mivel lehet „Együtt-érezni”? A jóga filozófiája szerint nemcsak a másik emberrel, hanem minden létező teremtménnyel. Hiszen a keleti tanításoknak megfelelően a jógik is azt vallották, hogy nem csupán a másik embert érted meg és tiszteled a jóga gyakorlásával, de lehatolsz a saját lényed gyökeréig. A legbenső lényedet átélve pedig képes leszel a valódi Együttérzésre másokkal, ami azt jelenti, hogy nem csak testként és elmeként, hanem lélekként is látod-érzed a másik embert. S azt is tanították a jógik, hogy nincsenek különböző lelkek, azon a szinten már minden együtt – egységben létezik.

A Szeretet, az Együttérzés központja a szívcsakra szanszkrit nevén: Anahata. Pontosan a mellkas közepén található, levegő elemű és nőies polaritású. A megnyitására, tisztítására sokféle spirituális iskola, irányzat kínál különféle technikákat.  A jógában a szívcsakra nyitó  gyakorlatok növelik az Együttérzést, az együtt rezgést az Univerzummal.  Jó példája a szív megnyitásának a jógapózok közül a Halállás, a Kobraállás, a Tevepóz, valamint a szufi mellkasnyitó gyakorlat, illetve az Együttérzési meditáció.

Azért különleges a jóga, mert nemcsak beszél és erkölcsi útmutatást ad az Együttérzésről, hanem kézzelfogható tapasztalathoz segíti a gyakorlót, és aki átéli ezt a rezgést az nagy valószínűséggel már képes lesz azt átültetni a mindennapi élethelyzetekbe. Azt vallja, hogy meg kell tanulni elfogadni és élvezni az összekapcsolódás előnyeit, az együttműködés finomságait és hatékonyságát.

Gondoljunk bele, milyen hatással lenne a társadalmi életre, és az emberek egymás közötti viszonyaira, ha az Együttérzés minél több emberben megjelenne és természetessé válna. Lehetne-e a folytatni a kicsinyes párkapcsolati, munkahelyi, politikai, gazdasági vitákat, konfliktusokat? Egymás ellen lehetne-e fordítani különböző politikai vagy vallási jelszavakkal az embereket? Sokkal nehezebben vagy egyáltalán nem lehetne a hatalom birtokosainak manipulálni az embereket, hiszen az Együttérzés tapasztalata felülírja a jól hangzó, de semmit sem jelentő politikai, gazdasági, vallási szlogeneket, jelszavakat.

Összefoglalva tehát a teendőket az Együttérzés átéléséhez: fogadd el a világot olyannak, ahogy van, és ne akard elemezni a korábbi tapasztalataid fényében. Azzal csak elpusztítod az élményt. Feledd az elvárásokat, és mások elvárásait. Élvezd azt, ami van. Ha már nem akarod megváltoztatni, megmagyarázni s elítélni a világot, akkor képes leszel a maga teljességében érzékelni és befogadni a szívedbe. Ne reagálj a külvilág hatásaira automatikusan. Légy aktív, de ne reaktív.  Figyeld meg önmagad, és cselekedj szokásaidtól eltérően. A megoldás kulcsa mindig a jelen helyzetedben van elrejtve, s ahhoz hogy megleld a megoldást, a kulcs az akaratod lazítása. Ne akarattal cselekedj, és ne akarj azzal másokra hatni. Engedd, hogy az emberek maguktól tegyék meg, amit akarnak, s meglátod, ha nincsenek elvárásaid, a legtöbbször mégis az történik, amit te is szeretnél.

Összefoglalásul szívből kívánom ennek a minőségnek az átélését jógával – vagy anélkül -, hiszen

„Az Együttérzés a legmagasabb szintű Szeretet”.

 

Szerző: GYURÓ ÉVA, a BARAKA Jóga Iskola vezetője, vezető Jógaoktató