Tükröm, tükröm, mondd meg nékem: mi az egészség?

Egyre több ember ismeri fel, hogy az egészség, az egészséges élet mennyire fontos, és hogy az nem korlátozódik a testi jóllétre. Nem pusztán a fizikai jóllét állapotát jelenti, hanem a lelki és szellemi harmóniát, sőt, ha igazán széles kontextusban vizsgáljuk, akkor ide értendő a környezettel való békés együttműködés kibontakozása is. Hogyan is lehet napjainkban egészségesen élni? Mivel érdemes kezdeni? Külön lehet-e választani a fent említett területeket?

Nem igazán lehet általános szabályt felállítani annak tekintetében, hogy az egészségmegőrzés hol is kezdődjön, hiszen az első néhány lépés után úgyis megértjük az összefonódást a testi, szellemi és lelki szint között. A lényeg, hogy felismerjük annak fontosságát és tegyünk is érte. Mindenkinél más lesz az első ébresztő momentum, amelynek hatására elkezdi észrevenni, mi is okoz diszharmóniát az életében. A legegyszerűbb azzal a szinttel, területtel kezdeni, amelyik a legjobban érdekel minket, amiről szívből jövő kíváncsisággal szeretnénk többet megtudni.

A testi egészség sokféle oldalról megközelíthető. Tekintsünk mindent egy tanulási folyamatnak. Ha háziasszonyként szeretek főzni, akkor az ételek összetevőinek hatásairól, az elkészítés módjáról, az alapanyagok származásáról érdemes tanulni. Megtalálni a számomra és szeretteim számára optimális kombinációt. Ha érdekelnek a gyógynövények, akkor abba az irányba elindulni, megismerni és kipróbálni minél több lehetőséget. Nőként nagyon fontos a kozmetikai cikkek származásáról, összetételéről, hatásairól tájékozódni, s nem csupán a reklámok ígéreteire hagyatkozni azok kiválasztásánál. A sportot kedvelők megnézhetik, melyik mozgásforma a legvonzóbb számukra, és akár a biológia eredményeit az adott sport élettani hatásaira vonatkozóan. A tánc, a kirándulás a természetben, és a jóga mind segítenek testünk egészségesebbé tételében és formában tartásában. A jógát érdemes külön kiemelni, hiszen ez az ősi tudomány messze több mint mindössze egy mozgáskultúra. A jóga egyben egy lelki-szellemi út önmagunk megismerésében. S ez ugyanolyan nélkülözhetetlen az egészségben, mint a testi állapotunkra való odafigyelés.

A szellemi és lelki szintű egészségmegőrzésben nagyon sokat segít az önismeret. Egyre inkább meg kell ismerni, melyek azok a külső és belső tényezők amelyek megerősítik, vagy éppen felborítják a lelki egyensúlyunkat. Ma már az orvostudomány is beismeri a pszichés hatások erejét a testi jóllét felett.  Ezen a szinten is érdemes ismereteinket bővíteni. A pszichológia, a filozófia, a különböző szellemi és spirituális tanítások nagyon értékes nézőpontokat adhatnak. Itt is az segít, ha a kíváncsiságunkra támaszkodunk. Mi az irány, amely szívből megragadja képzeletünket, fantáziánkat? Hallgassunk a szívünkre, s azon szellemi ösvényt kövessük, amely valóban jó érzéseket hoz létre bennünk. Azonban nagyon fontos, hogy ne akarjuk belemenekülni egy elképzelésbe, amely a megváltás ígéretével kecsegtet. A szellemi útnak valódi önmagunk megismerése a célja, s nem pedig  a „problémáknak” tekintett helyzetek elkerülése. A valódi önismeret és szellemi fejlődés jele a béke, a harmónia és a nyugodt derű.  Ez legyen a fokmérője, annak mennyire vagyunk egészségesek.

 

Szerző: GYURÓ ÉVA, a BARAKA Jóga Iskola vezetője, vezető Jógaoktató