Tükröm, Tükröm, mondd meg nékem: mi a szépség?

Megmutatja-e a tükör a valódi szépséget, vagy előfordul, hogy becsap, amit a tükörben látunk? A belső világunk szépsége vagy éppen diszharmóniája hogyan tükröződik másokban?

Hozzásegít-e a tükör ahhoz, hogy meg is éljük a valódi szépségünket, a női-férfi egyensúlyt?

A tükör és a tükröződés különös jelenségek az életben, amit minden kor és kultúra nagy becsben tartott. S nem véletlenül. A tükröződés megmutathatja a szépséget, amely körülvesz minket, s abban is segít, hogy önmagunk szépségére is ráébredjünk. Azonban néha be is csaphat, ha csak azt akarjuk látni, amit mi szépnek gondolunk, és nem akarjuk észrevenni a szépség ellentétét. Különösen igaz ez akkor, ha ráébredünk, hogy nem csak a külső, hanem a belső világunk tükröződését is megpillanthatjuk a „környezetünk” tükrében….  Ami nem mindig kellemes, azonban a lelki fejlődésünket nagyban segítheti.

Nőként a szépség különös fontosságot jelent számunkra, ám legtöbbször a külső formákkal azonosítjuk. Egy szép arc, egy gyönyörű szem, egy formás alak bizonyos értelemben tényleg jelenthetik a szépség fizika szinten megnyilvánuló tükröződését. Természetesen fordítsunk gondot önmagunkra, és hozzuk ki megjelenésünkből azt, amit lehet. Ennek megvalósításában az ápoltság, a smink, az alakunkra való odafigyelés mind fontos tényezők, ezt nem kell tagadni. Igen, be kell ismerni, hogy a férfiak például sokkal segítőkészebbek a fizikai szinten „nőies nők” felé. Azt is érdemes azonban látni, hogy nem pusztán a külső forma jelenti a nőiességet. Minden embernek van egy természetes kisugárzása, amelyben megjelennek a női vagy férfi szubsztanciák. Ezek sokkal nagyobb jelentőségűek, mint gondolnánk. Egy olyan nő, aki tisztában van azzal, hogy a nőiesség az energetikai szinten a lágyságot, a nyugalmat, a befogadást, az együttérzést jelenti, s ezeket meg is tudja élni, éppen annyira hat a férfiakra, mint bármelyik modell. Érdemes megfigyelni hogyan és miképpen jelennek meg a cselekedeteinkben ezek a minőségek, s adott esetben nagyobb hangsúlyt fektetni rájuk.Tehát eltúlozni a testi szintet sem érdemes, hiszen a szépségnek más dimenziói is léteznek. S a környezetünk erre ugyanolyan fogékony, ha nem jobban, mint a fizikai szinten.

A Szépség és a Harmónia mindig kéz a kézben jár együtt. A fent felsorolt minőségek harmonizálnak a női formával. Amikor azonban egy nő kisugárzásában meghatározóvá válik a férfias minőség – keménység, a túlzott határozottság, a verseny vagy éppen az irányítani vágyás -, az azt jelzi, hogy diszharmóniába került a női és a férfi energiák aránya. A diszharmónia viszont nem jelenthet valódi szépséget. Ezért kell egyensúlyt kialakítani a női és férfi oldalunk között és a nem csupán a testi szépségre koncentrálni. S ekkor megtapasztaljuk, hogy nem érdemes a túlzott férfi energiákat használnunk, hiszen használják azt azok a férfiak, akik a mi női szépségünk legkisebb felvillanására is örömmel mutatják meg férfiúi oldalukat. Így mindkét oldal harmóniába kerül a saját szerepével a másik megsegítése útján, s mindenki nyer a helyzettel.

 

Szerző: GYURÓ ÉVA, a BARAKA Jóga Iskola vezetője, vezető Jógaoktató