A jóga új dimenziói: tanítva tanulni

Amikor valaki megismerkedik a jógával az első évben hatalmas élmények és tapasztalatok várnak rá. Ez csodálatos időszak.

Azonban amikor valaki elhatározza, hogy a jógát olyan szinten szeretné elsajátítani, hogy másoknak is képes legyen megtanítani, akkor egy új dimenzió nyílik meg. Az oktatóképzésen megjelennek a jóga addig rejtett összefüggései, feltárulnak valódi mélységei. 

 Jógaoktatóként számtalanszor láttam a jóga jótékony hatásait megnyilvánulni testi, lelki és szellemi szinten egyaránt. Erről sok könyv és cikk beszámol, s ma már általánosan elfogadott tény. Aki viszont belevág a jóga még mélyebb szintű elsajátításába, és jógaoktatói képzésbe kezd, különleges úton haladhat az önfejlesztés útján. Hiszen a jóga az egyik legősibb tudomány, mely az önfejlesztésre irányul, és a célja az ember Egységhez való visszatalálása, mely a valódi boldogság és elégedettség alapja.
A modern pszichológia és az analitikus pszichológia atyja, C. G. Jung ismerte és  tisztelte az indiai védikus tudományokat, melynek szerves és gyakorlati része a jóga. A világhírű pszichológus úgy fogalmazott, hogy „önmagunk megismerése kaland, mely váratlan messzeségekhez és mélységekhez vezet”. Nos, ezt a kijelentést jógaoktatóként saját bőrömön tapasztaltam meg. S elsősorban akkor, amikor aktív jógázóként eldöntöttem, hogy továbblépek az eddig megismert szinten és én is jógaoktató szeretnék lenni.  S ekkor döbbentem rá a fenti idézet valódi értelmére. A „kaland” új szakaszba lépett…

A jóga gyakorlati felhasználásának valóban teljesen más dimenziója nyílik meg azok számára, akik olyan mélységekben ismerik meg a jógát, ami lehetővé teszi, hogy mások számára is képesek legyenek átadni tudásukat. Ezt a jóga gyakorlása önmagában nem adja meg, mert nem az a célja. Ahogy az ismert mondás tartja: ”Teljesen más dolog egy nyelvet beszélni, és teljesen más azt oktatni.”. Ez a jóga oktatására is igaz. A saját tapasztalataimra épített jógaoktatói képzést viszont úgy terveztem meg, hogy mindenkinek megadja a lehetőséget a valódi változásra, képességeinek kiterjesztésére. S egyben a mindennapi életben hasznosítható hivatást választhasson általa, hiszen a jógaoktatás számomra is több mint munka. A személyes fejlődését a jógaoktató képzésen résztvevő úgy élheti meg, mintha az önfejlesztés folyamatában egy „gyorsítósávba” kerülne. Olyan dolgokat fedez fel és ért meg önmagában, amelyek csodálatos átalakulásokat hoznak az életének bármely területén.
Természetesen a szellemi, spirituális szint mellett a mindennapi életben is megjelennek a változások. A legtöbb ember vágyik arra, hogy örömteli, élvezetes és mások számára is hasznos tevékenységet végezzen.
Ha van terület ahol az önkiteljesedést, a kreativitást, a másoknak hasznos szolgálatot meg lehet élni, akkor az a jógaoktatás. Minden órára való felkészülés egy kreatív folyamat, s minden ember teljesen mást igényel, ami mindig érdekessé teszi a foglalkozásokat. Csodálatos érzés látni azt, ahogy egy kezdetben zárkózottabb, merevebb, adott esetben bátortalanabb ember a jóga segítségével nyitottabbá, rugalmasabbá, kitartóbbá és bátrabbá válik. S ezek elengedhetetlen tulajdonságok ahhoz, hogy valaki ki tudja alakítani azt az életet, amit meg szeretne élni. Természetesen ezt önmagunknál kell kezdeni, hiszen csak ekkor leszünk képesek tartalmasabb, örömtelibb, hasznosabb életet élni és hozzásegíteni ezekhez a minőségekhez másokat.

Ajánlom mindenkinek, aki a jógát egy új minőségben szeretné megismerni  Jógaoktatói képzéseinket. A jógafilozófia a kvantumszemlélettel kiegészítve, és az anatómia a legújabb biológiai szemlélet szerint kerül átadásra. A teljes képzés az oktatók önfejlesztésének felgyorsítására lett tervezve, és a saját jógaiskola létrehozásához szükséges alapvető üzleti ismereteket is elsajátíthatja a leendő oktató. S ami talán a legfontosabb: egy olyan integrált szemléletet ismer meg a résztvevő, amely egyesíti magában a jóga évezredes bölcsességét, a modern kvantumszemléletet lehetőségeit, és a tudatosodás útját. S ez lehet mindenki számára a valódi kiteljesedés ösvénye: tanítva tanulni és közösen fejlődni.
Szeretettel várunk a Jógaoktatói képzésünkre.

Photo by DieterRobbins is licensed under CC BY-NC-SA

Szerző: GYURÓ ÉVA, a BARAKA Jóga Iskola vezetője, vezető Jógaoktató