Jóga, Tudatosság és Kvantumszemlélet

avagy az ősi és a modern, a keleti és a nyugati  tudás egységesítése

Nemrég a világhírű író és orvos, Deepak Chopra egy rövid írásában pillantottam meg egy kifejezést, ami nagyon érdekes felismeréseket hozott létre bennem. Ilyet általában akkor érez az ember, ha valami nagyon érdekes és izgalmas dolgot fedez fel az életben, amit nem képes ugyan az elméjével megragadni, de teljes lényével tudja annak fontosságát. Az említett kifejezés a „Kvantumjóga és Tudatosság” volt.

Gyakorló jógázóként talán nem is keltette volna fel igazán a figyelmemet, azonban a kvantumszemlélet oktatójaként már más szemmel néztem azt az első pillanatban furcsának tűnő párosítást. S ahogy egyre jobban elgondolkoztam rajta, és elengedtem az elmémben automatikusan megjelenő ellenkezést, a tudatomban egyre inkább megjelentek az összefüggések a jóga ősi tudása és a 21. század forradalmian új gondolkodásmódja, a modern tudomány egyik legfiatalabb tagja, a kvantumszemlélet között.

S egy pillanatnyi csend után felvillant bennem, hogy a közvetlen kapcsolódási pont maga Tudat kérdése.

A jóga az egyik legősibb út, melyet a hozzáértők már évezredekkel ezelőtt is használtak a test egészséges működésének elősegítésére, az elme szabályozására és a tudatosság mélyítésére. Tehát a jóga egyik központi fontosságú eleme a Tudat – ez a legtöbb ember számára természetes, nem igényel különösebb magyarázatot. Azonban az, hogy a modern tudományban, s különösen a kvantumfizikában is kikerülhetetlenné vált a Tudat mibenlétének megértése, már nem ilyen közismert. A zseniális, Nobel-díjas fizikus, Wigner Jenő fogalmazta meg önéletrajzában, hogy a legfontosabb kérdés élete vége felé az volt,

Vajon sikerült-e hidat verni a tudatunk működéséről alkotott ismeretek, és a fizika területén elért eredményeink közé?

S e kérdés megválaszolásában lehet sok embernek óriási segítség a jóga. Hiszen mindenki számára, aki kicsit is érdeklődik az Élet nagy kérdései iránt, kulcsfontosságú az anyagi, a szellemi és a lelki dimenziók összefüggéseinek tisztázása, s ezáltal a belső egyensúly és harmónia megteremtése. Ez nem kizárólag bölcsek, filozófusok vagy tudósok privilégiuma, hanem általános emberi igény egy bizonyos lelki érettségnél. A jóga ősi tudása nagyszerű, ám nem mindenki képes annak a mély mondanivalónak és gondolkodásmódnak a megértésére, amely évezredekkel ezelőtt egy teljesen más kulturális környezetben és civilizációban született. Sokan vannak, akik nem mindig képesek követni a keleti kifejezéseket, szavakat, koncepciókat. Nem mintha nem lenne meg az érdeklődés és a vonzódás bennük, de a 20. században nevelkedtek, és a nyugati kultúrkör alakította, csiszolta elméjüket. Szükség van számukra egy közös nyelvre, látásmódra és elvre.

A jóga egyik jelentése: „egységesíteni”. Ebben az esetben mit is lehetne egységesíteni? A jóga évezredes bölcsességét, ami a jógafilozófiában és gyakorlati oktatásban is megjelenik, azokkal a lehetőségekkel, nézőpontokkal, amelyeket a kvantumszemlélet magában rejt. A kvantumszemlélet célja, hogy segítsen megtapasztalni az anyagi, a szellemi és a lelki dimenzió egyensúlyát a mindennapokban. A jóga mint szellemi út gyakorlása hasonló eredményt hozhat. Miért ne lehetne a két látszólag elkülönült szellemi utat akár kombinálni? Hiszen a Tudat kérdésére a választ úgyis mindenki egyénileg, a szavakon túli megtapasztaláskor kapja meg. S akkor már másodlagossá válik az oda vezető út. S elképzelhető, hogy sokan vannak olyan tudást kereső emberek, akik nem riadnak vissza az első látásra szokatlannak tűnő párosítástól, sőt szívesen kipróbálnak valami gyökeresen újat. Ráadásul egyszerre két nagyon érdekes és értékes szellemi utat ismerhetnek meg.

Mindezeket átgondolva talán már nem is tűnik olyan furcsának a „Kvantumjóga és tudatosság” kifejezés. Sőt, így még harmonikusabban jöhet létre az ősi és a modern, a keleti és a nyugati bölcsesség integrációja. S ez mindenkinek új élményeket adhat, jógázóknak és jógaoktatóknak egyaránt.

Kívánjuk minden érdeklődőnek, hogy tapasztalja meg mind a jóga, mind a Kvantumszemlélet áldásos hatásait!

 

Szerző: GYURÓ ÉVA, a BARAKA Jóga Iskola vezetője, vezető Jógaoktató