Kvantum jóga: A változás már Benned van!

Az indiai védikus tudományok szerint a jóga a közvetlen, személyes tapasztalaton keresztüli tudásszerzés művészete, melynek célja a gyakorlatban hozzásegíteni az Egység felismeréséhez. A Kvantum jóga ehhez a meghatározáshoz igazítja a jógaórák képzési anyagát.

Az alapvető  kiindulópont, hogy úgy ismerheti meg a jógázó a saját teremtő erejét, ha tudatosan felismeri életének különböző dimenzióit – a fizikait, a mentálisat és a spirituálist.

A Kvantum jóga első lépésben segít a jógázónak ráhangolódni fizikai testének jelzéseire, s megérezni – megérteni annak fiziológiai és energetikai működését. Ehhez segítenek hozzá a jógaórán végzett jógapózok, légző- és energetikai gyakorlatok.

Következő lépésben a mentális szint megismerése következik, melynek legfőbb eszköze az önfigyelés. Ezt már nemcsak és kizárólag az órákon kell gyakorolni, hanem érdemes beépíteni a mindennapi életbe. Éberré kell válni a belső dialógusra, a vélemények és ítéletek-ítélkezések automatikus megjelenésére, az állandó önigazolásra, és más hasonló mentális jelenségekre. Ezt segíti elő a figyelem és szándék tudatos irányításának gyakorlása. Ráadásul oly módon sajátítja mindezt el a Kvantum jógát gyakorló, hogy egyben a vágyát, célját is megvalósíthatja általa – vonatkozzon az egészségi állapotának javítására, az emberi kapcsolatok harmonikusabbá tételére vagy éppen az anyagi javakhoz fűződő viszonyra.

Fontos hangsúlyozni, hogy a Kvantum jóga esetében a megteremtendő vágy és cél is csak egy másodlagos eszköz a szellemi fejlődés elősegítésére. A legtöbben, akik már hallottak a „Tudatos teremtésről” és a  „Vonzás törvényéről”, általában életük problémáit szeretnék megoldani vele. Ez azonban egy hatalmas súlyt és fontosságot ad a folyamatnak, s ez lehet-lesz maga az akadály.

A Kvantum jóga estében mindenki újra és újra emlékezteti magát, hogy az elsődleges cél  a tudatosság, az ébredés elősegítése, a másodlagos cél a saját  teremtő erő tudatosítása, s csak ezt követi az aktuális cél elérése. Így sokkal játékosabban, könnyedebben lehet megtapasztalni a változásokat.

Ebben a folyamatban a jógázó megismeri az elme természetét. Észreveszi a szakaszosságot (kvantumugrás), mely a koncentráció és a belső elengedés pulzálásaként jelenik meg. Az önfigyelés hatására megjelenik a figyelő tudatosság jelensége a jógázó életében. Ez az állapot, melyben a legtöbb öngyógyító folyamat – legyen az testi, lelki, pszichés –  beindul. A vizualizáció és a mentális megerősítések is természetesen fontosak és segítenek, azonban a kulcs a tudatosság mélyítése. Minden kvantumgyógyítási irányzat a Tudat átalakító erejét használja csak éppen különböző technikák és módszerek segítségével próbálják céljukat elérni.

A Kvantum jóga programban van egy folyamatos visszacsatolás, mely elősegíti a folyamat önkorrekcióját, s ezzel kiteljesedését. Ha például érzi a jógázó, hogy túlságosan „akar”, vagy éppen ellenkezőleg nincs meg benne a megfelelő akarat, a több hetes program újra és újra visszasegíti a céljához vezető útra. Ez azért fontos, mert nem minden embernek van meg a kitartása és az egyensúlya, hogy az elsajátított módszereket beültesse a hétköznapokba.

A Kvantum jóga hozzásegíti a programban részvevőket az Énkép oly mértékű rugalmasságához, amellyel életük kihívásait sokkal könnyedebben és játékosabban élhetik meg. Szakít a merev, rugalmatlan és az elme leigázására törekvő irányokkal. Fejleszti a kitartást és a fókuszáltságot, ugyanakkor megmutatja az „elengedés és elfogadás művészetének” fontosságát.

Ez pedig az élet bármely területén képes Békét, Egyensúlyt és Harmóniát teremteni, és a kreatív folyamatok örömét mindennapossá tenni.

Ha a nyitottságot érzel, itt a lehetőség, hogy megismerd s kipróbáld.

Emlékezz: a változás, a gyógyulás belülről jön!

 

Szerző: GYURÓ ÉVA, a BARAKA Jóga Iskola vezetője, vezető Jógaoktató