Tartós fogyás jógával – 3. rész

A cikksorozatban többször említettük, hogy a jóga sokkal több, mint jógapózok és légzőgyakorlatok elsajátítása. Egy nagyon ősi, összetett és komplett önismereti és önfejlesztő tudomány, aminek egy része az egészségmegőrzéssel foglalkozik. Ennek szerves része az étkezéssel kapcsolatos speciális nézőpontok megismerése, ami használható egészségmegőrzésre, öngyógyításra vagy éppen a súlycsökkentésre.

Az étkezéssel kapcsolatos tudnivalókat három kérdés köré csoportosíthatjuk. A mit, mennyit és a hogyan mentén kaphatunk bepillantást a jóga étkezéssel kapcsolatos alapelveibe.

A jóga követője az étel kiválasztásánál több szempontot vesz figyelembe:  az első a legkevésbé misztikus: a lényeg, hogy egészséges és minél inkább természetes eredetű legyen.

Célja a táplálkozással a test harmonikus, zavartalan és egészséges működésének elérése, hisz az egészség a jógában egy eszköz és nem cél. A test és aztán az elme megtisztítása és tisztán tartása meghatározó alapelv. Ezt úgy érjük el, hogy tiszta, ún. szattvikus ételeket fogyasztunk. Ezek a követezők: gabonafélék, teljes kiőrlésű lisztből készült termékek, zöldségek, gyümölcsök, csírák, hüvelyesek, magvak. Nem véletlen, hogy nem említjük a húsokat. Ennek oka a nem-ártás törvényének következetes betartása, hiszen ahhoz, hogy húshoz jussunk, el kell venni egy élőlénynek az életét, ami ellenkezne ezzel az elvvel.

A „Tápláléklánc”
A természetben van egy körforgás , a „tápláléklánc”:  a Nap, mint  minden életenergia forrása – táplálja a növényeket (a tápláléklánc kezdete),  amelyeket az állatok megesznek (növényevők), amelyeket aztán más állatok (húsevők) esznek meg.  Mivel a tápláléklánc kezdetén található élelmet közvetlenül a Nap táplálja, ennek a legnagyobb az életenergiát elősegítő hatása. Minden természetes élelem (gyümölcs, zöldség, magok, gabona) alapvető tápanyagokat tartalmaz és a bennük lévő növényi fehérje könnyen feldolgozható, míg a az állati fehérjék nehezebben emészthetőek és kevésbé értékes a szervezet számára.

A jóga a szattvikus táplálkozást részesíti előnyben: magas szintű egészséghez, élénk intellektushoz és derűs, nyugodt elméhez segít hozzá.
Az említett ’tiszta’ táplálékokat eredeti vagy ahhoz közeli formájukban, tehát nyersen vagy párolva és minden esetben frissen ajánlott. Fontos a természetes környezetből származó élelem (vegyszer-  és gyomirtómentes, genetikusan nem kezelt). A feldolgozás, a finomítás, a fagyasztás  vagy a túlfőzés csökkenti a tápanyagtartalmat és az étel értékét.  Ugyanakkor jobb elkerülni a túlzotttan izgató hatású (túl fűszeres, túl zsíros, túl erős ) ételeket is.
Sok embernek nem könnyű az akár évtizedes étkezési szokások megváltoztatása. Ilyenkor a mértékletességet, mint a jóga másik ismert alapelvét kell érvényesíteni. Rendben, együnk húst, ha úgy érezzük, hogy nem tudunk meglenni nélküle, de próbáljuk a mennyiséget – és főleg a minőséget – kellő óvatossággal megválasztani. Célszerű fokozatosan átállni egy új étrendre. Sokat segít, ha a kíváncsiságot felszínre hozzuk önmagunkban, és étkezési szokásaink változására felfedezésként tekintünk a vegetáriánus konyha ismeretlen vidékein.

A következő kérdés a mennyiség kérdésköre. Figyeljük meg étkezési szokásainkat abból a szemszögből, mennyire esszük tele magunkat. Ha azt látjuk, hogy nagyon élvezzük az érzést, amikor „degeszre” esszük magunkat, akkor érdemes meghallgatni, mit javasol a jóga gyakorlata. Térjünk át a mérsékletességre, a  mennyiség tekintetében is. A jóga szerint a gyomor 50 %-át ajánlott megtölteni szilárd táplálékkal, 25%-át folyadékkal, a fennmaradó 25 %-nyi hely pedig elegendő az emésztés során esetlegesen keletkező gázoknak. Így elkerülhető az álmosság, fáradtság érzete az étkezés után, és nem terheljük túl az emésztőrendszerünket..

A hogyan kérdésre való válasz előtt vessünk egy pillantást az emésztés folyamatára. Ha valóban tisztában vagyunk azzal, akkor tudjuk, hogy az emésztés már a szájban elkezdődik, tehát az ételt alaposan megrágva kellene elfogyasztani, hogy az megfelelő mértékben elkeveredjen az emésztéshez elengedhetetlenül szükséges savakkal. Ha valaki kapkodva és gyorsan eszik, akkor ezt lehetetlen betartani. Próbáljunk meg az ételre odafigyelve, nyugodtan étkezni.

A jógik felismerték, hogy tudatunk minőségét nagymértékben meghatározza az, hogy mit eszünk. Az, amit eszünk, meghatározza vérünk minőségét, ami hatással van testünk minden sejtjére, beleértve az idegrendszert is. Ez viszont befolyásolja érzékelésünk minőségét, és ezen keresztül kedélyállapotunkat.

A tisztább, zöldségekben gazdag étkezésnek az eredménye a tiszta és erősebb vér, ami jól tud küzdeni a betegségek ellen, vagy azok kigyógyításában szerepet tud vállalni. „Testünk azon táplálékból fejlődik, amelyet elfogyasztunk”.

„Mert testnek élete a vérben van.”
– írja Mózes a Bibliában (Mózes III. 17:2).  Tehát táplálékunk legyen a gyógyítónk.

Túlsúlyos társadalmunk egyik szlogenje a „minden étkezéshez húst”. Ennek nagy ára van. A fehérje a legnehezebben megemészthető táplálékfajta, és igen nagy hajlama van az elraktározódásra.
A fehérjefogyasztásra épülő fogyókúrák ezért veszélyesek,
különösen a kényelmesen lefogyni vágyók számára. A fehérjeközpontú fogyókúrák kettős értelemben is sikeres elsalakosító kúrák. Magas fehérjefogyasztásunk sokkal veszélyesebb, mint amilyen a koleszterin valaha is volt. Ma már abból indulunk ki, hogy az érelmeszesedés azzal kezdődik, hogy a fehérjemaradványok beépülnek az érfalakba. A lerakódások okozta elsalakosodás egyértelmű olyan betegségeknél, mint a reuma és a köszvény, de érinti az ízületeket és a véredényeket is.  A legkellemetlenebb időskori tüneteket okozza: csökkenti az agy, a szív és a csontvázizomzat teljesítményét. Genetikai adottságaink alapján 130-140 évig is élhetnénk. A korai elsalakosodás – ami mindenekelőtt a véredényeket érinti – azonban megakadályozza ezt, illetve elveszi tőle a kedvünket.

S akkor nézzünk pár „jógás receptet”,   melyek egyben segítik a  „belső nagytakarítást” is szervezetünkben.

Céklasaláta: Tiszta forrásból vásárolt  – mérettől és étvágytól függően – 1-2 friss céklát reszeljünk le,  és friss citrom levével,  olívaolajjal, kevés sóval ízesítsük. A cékla hihetetlen mértékben tisztít s ezáltal– ha a szervezetnek a fogyásra van szüksége az egyensúly helyreállításához – fogyaszt. Együk rendszeresen, ha lehet napi szinten. ( Ne csodálkozunk az intenzíven tisztító hatásán, hanem inkább örüljünk, mivel legtöbb embernél a bélsár tisztítása az egészség érdekében nagyon hatásos.)


Csicsóka saláta:
A csicsóka olyan táplálék, melynek orvos-biológiai jelentősége van. Rákmegelőző, szív- és érvédő, immunerősítő, idegi stabilitást fokozó, emésztést serkentő, bélflóra-helyreállító, májvédő és méregtelenítő, súlycsökkenést segítő (teltségérzést keltő) és vércukorszint-beállító hatással bír.
A Céklás csicsóka saláta receptjéért ide kattints >>

Pástétomok: kenyérre, kenyér-pótlóra (felszeletelt zöldség stb.) kenve, főételnek és körettel is tálalható. Bazsalikomos kesudió:  fél csésze kesudió, fél csésze szűz olívaolaj, 3-4 ágacska friss bazsalikom, negyed teáskanál tengeri só, 1 gerezd fokhagyma. Krémesre turmixolni az összetevőket, majd hűtőben krémesre dermeszteni .

Lencsepástétom:
(meleg szendvicskrémként is jól használható):30 dkg lencsét 2 szál felaprított sárgarépával megfőzünk nem bő vízben (sóval, lehet beletenni egy paradicsomot is), lecsepegtetjük és összeturmixoljuk annyi olajmixszel, amennyit felvesz (kendermag, lenmag, bioszója, szűz olívaolaj stb) – keményebb legyen az állaga, annak érdekében, hogy kenni lehessen, de ne legyen folyós!

Citromkúra:
Mára a citromkúra az egyik legtöbbet emlegetett és legnépszerűbb tisztítókúrává vált világszerte. A citromkúra segítségével lúgosíthatunk, méregteleníthetünk és fogyhatunk is, a várható fogyás 3-10 kg között van a kezdő testsúlytól és a kiegészítő étrendtől függően. (De aki nem szeretne fogyni, ne ijedjen meg, a test egy intelligens „szerkentyű”, ha nincs szüksége valahol egy alapos tisztításra a zsírpárnák tekintetében, nem fogja engedni, hogy például 3 – 6 kg-ot fogyjon . Én sem fogytam. A citromkúra enyhén megterhelheti a gyengébb gyomrot. Aki gyomorfájást tapasztal, ne menjen el a napi kilenc citromig, felezze az adagokat.

Szerző: GYURÓ ÉVA, a BARAKA Jóga Iskola vezetője, vezető Jógaoktató

ITT OLVASHATÓ A TARTÓS FOGYÁS JÓGÁVAL 2. RÉSZ