Tartós fogyás jógával – 1. rész

Akik először találkoznak a jógával, gyakran szokták megkérdezni tőlem, hogy „Alkalmas e a jóga a súlycsökkentésre elősegítésére? Segít-e megszabadulni a felesleges kilóktól? Formálja-e az alakunkat?”

A válasz mindhárom kérdésre a határozott igen. Teljes mértékben megerősíti ezt a gyakorlat, csak a megfelelő gyakorlatokat kell megtalálni. Ráadásul ennek a módszernek hatalmas előnyei is vannak a mesterséges eszközökkel és módszerekkel szemben. Javítja az általános egészségi állapotot, nincsenek mellékhatásai, tartós fogyást biztosít és még változatos is.

Ahogy itt a tavasz, és lekerülnek rólunk a sok mindent eltakaró ruhák, gyakran csak ekkor szembesülünk vele, hogy itt-ott megjelent néhány nem kívánatos gyarapodás. Ilyenkor érdemes körülnézni, melyik a karakterünknek, személyiségünknek a legmegfelelőbb mozgásforma. Ne higgyünk a különböző, legtöbbször mesterséges alapanyagokból származó csodaszerekben. Manapság azzal legtöbben már egyetértenek, hogy mozgás nélkül, csupán diétával nem igazán lehet tartós súlycsökkentést elérni! Ráadásul a legtöbb esetben nem elég pusztán a kilóktól megszabadulni, az sem árt, ha a legcsábítóbb testrészek visszaszerzik a formájukat. Ezt nyugodtan beismerhetjük.

A jógával történő fogyás mellett szóló érvek listája nagyon hosszú, ezért nézzük meg csak a három legfontosabb dolgot, mely amellett szól, hogy a jógával hogyan és miként változtathatunk súlyunkon és alakunkon. Ezek is bőven elegendőek, hogy kipróbáljuk és az alapján döntsünk, ez–e a mi utunk A jóga segítségével kellemesen és jó hangulatban tölthetjük szabadidőnket ahelyett, hogy a gyors fogyás reményében ravasz trükköket, tablettákat, csodakütyüket és diétákat vetnénk be.

Íme a 3 érv a jóga mellett:
Javul az általános vitális állapot: Amikor fogyás céljából jógázunk, amellett, hogy megszabadulunk a felesleges zsírtól, egyben a belső szerveinket és rendszereinket is szabályozzuk. Ez azt jelenti, hogy nem csak súlyvesztés lép fel, hanem ahogy folytatjuk a gyakorlást, egyre egészségesebbnek és fittebbnek érezzük magunkat. Ennek oka, hogy a jóga gyakorlatai úgy lettek „megtervezve”, hogy ne csak a testi, hanem az úgynevezett vitális energia szintjén is átalakuljon a szervezet.

A káros mellékhatások hiánya: Aki egy kicsit is tudatos az egészségére, az igyekszik mindig együttműködni a szervezetével, mely képes a tökéletes egészség visszaállítására. A jóga pontosan ezt segíti elő. Megkönnyítjük a testüknek és szellemünknek, hogy megtalálja a neki megfelelő egyensúlyt a változásban. Amikor viszont mesterséges készítményeket, sebészeti eljárást vagy egyéb gyors eredménnyel kecsegtető dolgokat alkalmazunk, nem holisztikusan dolgozunk a szervezetünkön. Csak a testre figyelünk, és ott akarunk elérni gyors eredményeket.  Ha azon a szinten sikerül is elérni célunkat, s meg is oldunk egy problémát, közben számos újat gerjeszthetünk. A jógagyakorlatokkal viszont okosan és természetes módon felhasználva csökkentjük a súlyunkat, formálhatjuk alakunkat, és segítünk szervezetünknek visszaállítani optimális egészségi állapotát. Nem pusztán a testi, de lelki és szellemi szinten is, aminek sokkal erőteljesebb és tartósabb hatása lesz.

Tartós súlycsökkenés
A fogyásra irányuló jógaterápiás programok tapasztalatai azt mutatják, hogy a jógával elért súlycsökkenés bizonyítottan tartós marad. A mesterséges készítmények és egyéb nagy hangon hirdetett termékek esetében ez gyakran nem így történik. Ezekben az esetekben, amint felhagynak az adott módszer alkalmazásával a leadott kilók villámgyorsan visszatérnek. Jóga esetében nem ez a helyzet, hiszen megértjük azt az összetett kapcsolatrendszert, mely a testi, lelki és szellemi szinten létezik, Ezt segíti elő az egészséges táplálkozás, életvitel és a rendszeres relaxáció.
Már a könnyebb, kezdő szintű jógagyakorlatok közepes erőfeszítéssel történő elvégzése is elegendő ahhoz, hogy elinduljunk a súlycsökkenés útján. Persze az is igaz, ha ilyen ésszerű módon jógázunk, a súlycsökkenés nem fog bekövetkezni egyetlen éjszaka alatt. Azonban nyugodtan számolhatunk havi 2 – 3 kiló folyamatos súlycsökkenéssel. Viszont az már célzottan azokról a testrészekről tűnik el, amelyekre dolgozunk, biztonságos és természetes módon. Anélkül, hogy bármivel is károsítanánk a szervezetünket.

Ha jógával fogyunk, a szervezet gyengéden állítja vissza az egyensúlyt, és a súlygyarapodás alapját képező lelki okokat is megtalálhatjuk, legyenek azok érzelmi vagy mentális eredetűek. Mivel a jóga segít a szervezetnek elérni az optimális egészségi állapotot, miután leadtuk a súlyfelesleget, az akkor sem tér vissza, ha abbahagyjuk a jógát.  Bár az általános tapasztalat szerint, akinek a jóga segített az egyensúly helyreállításában az nem adja fel, amikor elérte a számára optimális súlyt, hiszen belátja, hogy az mindössze a jéghegy csúcsa a jóga áldásait tekintve.

Szívből kívánom ennek átélését a kedves olvasónak!

Szerző: GYURÓ ÉVA, a BARAKA Jóga Iskola vezetője, vezető Jógaoktató

Itt olvasható a TARTÓS FOGYÁS JÓGÁVAL 2. RÉSZ