Jóga és gyógyulás: az alapok

A jóga egészségre gyakorolt jótékony hatását ma már az orvostudomány is tényként kezeli.  Ennek okát a testmozgásban, a relaxációban és az ellazulásban jelöli meg, mivel ezek a valóban segítenek a test egészségének megőrzésében, sőt a gyógyulásában is.

A valódi okok azonban sokkal mélyebbek, s a „finomtestek”és a „burkok” ismeretével függenek össze. Milyen gyógyulások jellemzők?  Mit is jelent ez a jógázó számára? Mi a működési mechanizmus? Hogyan lehet ez élő valóság bárkinek? Ezekre és hasonló kérdésekre keressük a választ most induló cikksorozatunkban, s hétről hétre többet tudhatunk meg a jóga világképéről, s arról miért is segíthet ez a gyógyulásban…

Saját jógaoktatói „praxisomban” a jógázók beszámoltak már menstruációs görcsök, és inkontinencia megszűnéséről, aranyeres probléma enyhüléséről, sőt a szexuális élet minőségi javulásáról is. Ezek különösen a női jóga gyakorlása közben jellemzőek. Teljesen más jellegű gyógyulások jellemzőek például a Senior jó alkalmazásánál, hiszen ott más típusú gyakorlatok jellemzőek. Ott a visszér, reuma, ízületek és vérnyomás helyreállításában láttam hatalmas eredményeket.

Megint teljesen más spektrumban hat a Kvantum jóga, hiszen annak felhasználása még szélesebb, hiszen a teremtő erő tudatos felismeréséről szól. Ott például daganatos betegségből való gyógyulás is történt. Természetesen a kitartó és élményekben dús gyakorlás minden esetben kikerülhetetlen. A Kvantum jógában azt tapasztaltam, hogy az élet bármely területe lehet a „gyógyítás” terepe. A kitűzött cél a jógagyakorló szíve vágyától függ, pénzügyi helyzet változása, bőség átélése, párkapcsolati állapot, spirituális megtapasztalás, a lista végtelen. Miért kellene azt korlátozni a testi, fizikai szintre? Bármi is az, amit szeretnél, alkalmas lehet a saját teremtő erőd felismerésében. S innét ismét csak egy lépés akár a gyógyítás, ha életed úgy alakult.

Ráadásul egy sereg mentális betegség van, ami a társadalomban annyira gyakori, hogy nem tekintjük betegségnek. Félelem, aggódás, kapzsiság, irigység, harag, agresszió, s még sorolhatnánk. Bizonyos nézőpontból szellemi és lelki betegségek. A megjelenésük van akinél állandó, van akinél csak időleges. Ezeket kell elsősorban gyógyítani, hiszen ezek valamelyike minden testi betegség mögött.  Erre pedig bármelyik jóga megfelelhet kezdeti lépésnek. Egy gyakorlati tanács: nézzük meg melyik az a jógatípus, ami vonzó, érdekes és örömteli számunkra ebben a pillanatban, és vágjunk bele kíváncsisággal és elvárások nélkül. Ennyi elég, s a folyamat elindul, s már az áramlás segíteni fog.

Ami nem gyógyulás, mégis az egyik legszebb változás és élmény volt számomra, amikor – nem egy esetben – a jóga közvetve vagy közvetlenül hozzásegített valakit ahhoz, hogy áldott állapotba kerüljön, hiszen a gyermekvállalás a nőiség egyik legtermészetesebb kiteljesedése. Ezt pedig a legtöbb szíve vágya. Lássuk azonban mi lehet a mélyebb oka a már felismert tényezőkön túl a jóga hatékonyságának a gyógyulásban.

Az ősi keleti hagyományok, és az alternatív gyógyászati eljárások majd mindegyike egyetért abban, hogy az emberi lény nemcsak az anyagi, fizikai testből áll, hanem valamiféle nehezen körülhatárolható finomabb rétegekből is. Minden keleti szellemi vagy gyógyító irányzat kialakította erről a maga modelljét, eszmerendszerét.

A jóga azért különleges, mert ez nem csak elméleti szinten jelentette ki az ember finomabb szinteken való létezését. S nem csak néhány beavatott számára tartotta fenn a megtapasztalás lehetőségét. Sokkal inkább kinyitották kapuikat az érdeklődők számára. Természetesen sok kitartás és gyakorlás kell a valódi eredményhez, de ez senki elől nem volt elzárva sem régen és sem ma, sem kelete sem nyugaton.

A jógafilozófia azt vallja, hogy a fizikai test mintegy következménye, vagy inkább vetülete bizonyos „finomtesteknek”, azok működésének és kölcsönhatásainak. Talán az egyik legnagyobb indiai bölcs Sankara volt, aki a legérthetőbben írta le ezt munkáiban. Szerinte az anyagi testünk mögött létezik a szubsztilis test, s a mögött pedig a kauzális test. S mindegyik mögött ott húzódik valami, ami megnevezhetetlen, amiben minden Egy. S a jóga célja ennek az Egységnek a megélése. Ehhez viszont egészséges testre és szellemre volt szükség. Egy beteges gyenge test túlságosan leköti az Elme figyelmét ami akadály a jógi fejlődésének az útjában. ezért pusztán praktikus okokból az ősi időkben a jóga gyógyító tudomány is volt. S mivel teljesen más rendszerként kezelték az emberi test működését, gyökeresen eltérő módszereket alakítottak ki a gyógyulásra, mint az anyagi alapról kiinduló nyugati medicina. Képzeljük el milyen hatalma változás, amikor a kettő egymást segítve, kiegészítve hat az emberi egészségének érdekében.

A különböző finomtestek ismét további még mélyebb szinteken létező összetevőkre oszthatók, de az elvek alapszintű megértéséhez erre most nincs szükség  Ezeket a finomtesteket azért nem érzékeli az ember, mert több úgynevezett „kosha” (burok, fedél) takarja el előle. Ezeknek a megértése, vagy sokkal inkább hatásaik felismerése legtöbbször a gyógyulás kulcsa. A jóga gyakorlása tökéletes keretet ad létezésünkben az önmegismerési folyamatnak. Hiszen nem kéri azt, hogy pusztán hidd el, hogy léteznek lényednek finomabb aspektusai. Ha ezt tenné, nem különbözne semmilyen filozófiai rendszertől. A jóga azonban tudományos, az egyik legősibb és leggyakorlatiasabb tudománya az önismeretnek. Azt mondja, hogy tapasztald meg, és ismerd fel magad a jóga gyakorlatainak a segítségével.

Összefoglalva tehát a jóga felhasználása sokkal szélesebb, mint azt a legtöbben – ez még a gyakorlókra is vonatkozik – gondolnák. Egyszerűbben csak többet érdemes megtudni a valódi céljáról és mélységeiről. S természetesen a legfontosabb, az örömtelibb gyakorlás. Olyan környezetben, ami megfelel igényeinknek, és olyan oktatóval, aki számunkra hiteles és szeretetteljes.

Ezeket a körülményeket kívánom minden jelenlegi és leendő jógázónak.

Om shanti.

Jövő héten megnézzük mi is az „burok”. S miért olyan fontos a gyógyulásban?

 

Szerző: GYURÓ ÉVA, a BARAKA Jóga Iskola vezetője, vezető Jógaoktató