„A jógafröccs nem létezik” cikk a lokál újságban

„A jóga a reneszánszát éli. Gyuró Éva, a Baraka Jóga Iskola alapítója és vezetője, jógaoktató és oktatókat képző szakember szerint ennek többek között az az oka, hogy egyre többen ébrednek rá, mennyire felpörgetik saját életüket. Ilyenkor bizony nagy szükség van a tudatos lassításra.

– Eljön az a pont, amikor muszáj leülni és befelé figyelni – magyarázza Gyuró Éva. – Ezt nevezhetjük meditációnak, tudatosságnak vagy elgondolkodásnak. A hétköznapokban sokat vállalunk és sokat szeretnénk elérni. Fontos ráébredni, hogy a nap 24 órájából nem lehet 48-at csinálni. Számomra a jóga elsősorban önismeret és benne világismeret. Önmagam felfedezése, egy véget nem érő utazás. Nincs jógafröccs, vagyis bár a gyakorlatokat a spirituális tartalom nélkül is el lehet végezni, de nem lehet felhígítani ahhoz, hogy testileg és lelkileg is segítsen.

Gyuró Éva jógaoktatók képzésével is foglalkozik. Ahhoz, hogy valaki alkalmas legyen erre, nem kell szuperképességekkel rendelkeznie. – Fontos, hogy támogató személyiség legyen az, aki emberekkel szeretne foglalkozni, de a jógaoktató kurzus során arra is nagyon figyelek, hogy az alapadottságokat fejlesszem. Volt olyan tanítványom, aki a képzés során a saját kitartását is megedzette, de olyan is akadt, akinek az elején nehezen ment, hogy kiálljon az emberek elé, félénk volt, ám végül megváltozott a személyiségjegyének ez a része.

 

Cikk szerzője: Urmai Gabriella, Lokál újság, megjelent: 2016. 02. 11.