A megszokás hatalma: áldás vagy átok?

Ki ne hallotta volna a kifejezést: ” a szokásainak rabja”. Valóban van benne igazság, hogy – tudatosan vagy tudattalanul – a megszokások óriási hatással vannak életünkre. A jóga szerint a szokás nem más, mint az idegrendszerbe és a finomtestekbe bevésődött energetikai mintázat. Szokásaid feltérképezése és átalakítása garantáltan rengeteg időt, pénzt, vagy energiát takarít meg számodra, bármi is legyen a célunk amit el szeretnénk érni (egészség, karrier, csinosabb alak. hatékony tanulás, stb.)

Vizsgáld meg vajon a Te szokásaid segítik vagy akadályozzák a célod elérését? Örömet okoznak, vagy pusztán csak az idődet rabolják? A válaszokat csak Te magad fedezheted fel….

A pszichológia és a neurológia tudományának óriási eredménye, hogy bebizonyította azt, amit a jógik évezredek óta hangoztatna és használnak. Az emberi figyelem energetikai jellegét, és azt hogy milyen hatalmas átalakító erővel rendelkezik életünkben. Azonban a kutatások azt is megmutatták, hogy a figyelemenergia az idegrendszerben bizonyos – általában érzelmi alapon – bevésődött pályákon halad.

Mint a lemezjátszó tűje a lemezen, Újra és újra, míg végül megakad. Ez egy ideig kellemes, de még a legjobb melódia is – egy idő után – unalmassá válhat. Az idő múlásával pedig akár már zavaróvá lehet. Vajon hogyan lehet új dallamokat létrehozni életünk szimfóniájában? A válasz a rejtett, öntudatlan szokásaink megismerésében rejlik. Illetve sokkal inkább azok tudatos (át)értékelésében és újak létrehozásában. Ebben adhat óriási segítséget a jóga, hiszen a rendszeres gyakorlás nem pusztán az egészségünkre van építő hatással. Ugyanilyen fontosak a mentális hatásai, melyek között a kitartás, és az állhatatosság tulajdonsága a legfontosabb a szokások szempontjából.

A rádzsa jóga haladóbb szintjén van két fogalom, melyet még a tapasztalt hatha jóga oktatók is ritkábban használnak megfelelően. Pedig ezek nélkül a jóga alig több mint holmi gimnasztika.vagy gyógytorna. A „dharana” és a „dhjana” a koncentráció és a folyamatos energiaáramlás meditatív fenntartását jelenti. Modern szóval a „Figyelem és a Szándék tudatos irányításának” lehetne nevezni.

Ez azt jelenti, hogy nem pusztán csak a régi „lemezt” játszod újra és újra, hanem képes vagy új dallamok létrehozására, életed lemezén, ami sokféle jelenséget jelenthet valóságodban (egészség, karrier, csinosabb alak. hatékony tanulás, stb.). Akkor hasznosak a szokásaid, ha magad és mások számára is örömet okozva, kreatívan használod képességeid, s töltöd idődet..
Tudatosítd, hogy az itt felvetett nézőponttal való egyetértés (vagy éppen ellenérzés) kevés ahhoz, hogy közelebb kerülj a célodhoz.

A következő lépéseket kell a következő hetekben a gyakorlatba átültetni, ha a szokásaid áldássá akarod tenni:

  • Éberség – szokások feltérképezése
  • Tudatosság – a káros szokások tudatosítása, ezzel elengedése, (gyakran nem könnyű)
  • Kísérletezés – célodat támogató új szokások kialakítása
  • Gyakorlás – az új, örömmel, de legalábbis ellenállás és erőfeszítés nélkül kialakított szokások bevésése a tudattalanba, melyek célod felé visznek
  • Cselekedni – természetesen, könnyedén, immár a gyakorlás helyett.

Tudni kell azonban, hogy a szokások átprogramozása egy összetett folyamat, melyben nem az akarat lesz a döntő tényező. Sokkal inkább a kíváncsiság, az állhatatosság, és az önmegismerés vágya. A játékosság, a kísérletezés, a rácsodálkozás hasznosabb, mint az erőfeszítés. Néha arra is szükség van, de egyensúlyban a lazítással. Természetesen ennek a folyamatnak az elsajátítása és végrehajtása nagy állhatatosságot, és kitartást igényel, de ha valóban vágyunk célunk elérésére, akkor a siker garantált, s célunk elérése könnyű úton megvalósul.

 

Szerző: GYURÓ ÉVA, a BARAKA Jóga Iskola vezetője, vezető Jógaoktató